Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care a clarificat procedura ”prin care se pot suspenda cursurile şcolare în situaţie de extindere epidemiologică în comunitate”. ”Solicităm Parlamentului României ca acest proiect de lege să fie dezbătut şi aprobat în regim de urgenţă”, a spus Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit Ministerului Educaţiei, Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o serie de modificări şi completări, propuse de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare.

Între acestea se regăseşte şi acordarea posibilităţii şcolilor, pe durata stării de alertă, de a organiza concursuri în vederea ocupării poziţiilor vacante sau temporar vacante pentru posturile didactice şi nedidactice, dar şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ.

”Măsura este esenţială în actualul context epidemiologic, întrucât este nevoie de un cadru legal flexibil care să permită luarea unor decizii aplicate şi adaptate nevoilor locale, având în vedere situaţiile specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. De asemenea, în condiţiile unei potenţiale limitări a interacţiunii la clasă/cursuri, în funcţie de dinamica răspândirii SARS-CoV-2, reglementarea unui cadru juridic adecvat şi, implicit, a securităţii raporturilor juridice în privinţa asigurării dreptului fundamental la învăţătură erau imperios necesare”, a transmis MEC.

În acelaşi context, a fost reglementată şi procedura de suspendare, pe durata stării de alertă, a activităţilor didactice care impun prezenţa fizică în învăţământul preuniversitar şi universitar. Astfel, în unităţile de învăţământ preuniversitar, aceste activităţi se pot suspenda, la propunerea Consiliului de administraţie din şcoală, cu avizul inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană/Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Aprobarea este dată, prin hotărâre, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Activităţile didactice care impun prezenţa fizică a studenţilor în instituţiile de învăţământ superior se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi Ministrului Educaţiei şi Cercetării 

ŞTIREA INIŢIALĂ - Raluca Turcan a declarat, miercuri seară, că Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care se deblochează posturile pentru personalul nedidactic din unităţile de învăţământ, pentru medicii şi asistenţii de medicină şcolară şi de asemenea pentru asistenţii comunitari.

”Tot în acest proiect de lege am clarificat procedura prin care se pot suspenda cursurile şcolare în situaţie de extindere epidemiologică în comunitate. Aş vrea să tragem un semnal de alarmă şi să solicităm Parlamentului României ca acest proiect de lege să fie dezbătut şi aprobat în regim de urgenţă. Este un proiect de lege extrem de important. Guvernul a apelat la această modalitate de a emite acte normative tocmai pentru a nu exista pretexte de neconstituţionalitate invocate de către cei cu care ne-am obişnuit că ne blochează activitatea guvernamentală şi Parlamentul sperăm că va da dovadă de responsabilitate”, a spus Turcan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.