Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se aşteaptă, în săptămâna care urmează, la o creştere a numărului de viroze respiratorii, după ce în ultima săptămână s-au înregistrat „puţin peste o sută de mii de cazuri”, estimând că la sfârşitul lunii situaţia privind îmbolnăvirile va intra pe un trend se scădere. Ministrul este de părere că, cel mai probabil, în acest sezon nu va fi depăşit pragul de 170.000 de noi cazuri pe săptămână, prag atins în timpul epidemiei de gripă din sezonul 2018-2019. Ulterior, el a anunţat că de la raportarea INSP de joi, care menîiona 15 decese, s-au mai înregistrat câteva decese provocate de gripă, numărul total situându-se ”undeva în jur de 20 de decese”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Rafila: Vom discuta la CNAS ca în această perioadă medicii de familie să poată acorda zilnic mai mult de 28 de consultaţii decontate / Care sunt măsurile pentru ca populaţia să aibă acces gratuit la vaccinul antigripal
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
CITEȘTE ȘI Rafila recomandă părinţilor ai căror copii au simptome uşoare ale unor viroze să încerce să evite deplasările la camerele de gardă: Beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze

 

UPDATE -  „Ultimul bilanţ l-am făcut public joi, erau 15 decese, între timp, s-au mai înregistrat câteva decese, e undeva în jur de 20 de decese până în momentul de faţă. Joia e ziua de raportare şi atunci o să putem să comunicăm cu exactitate. În sezonul 2018-2019 s-au înregistrat 200 de decese din cauza infecţiei gripale”, a precizat Alexandru Rafila.
ŞTIREA INIŢIALĂ - „Nu sunt mai dure cazurile faţă de alţi ani. Este devansat sezonul gripat cu trei-patru săptămâni faţă de ce a fost în 2018-2019, când a fost un sezon gripal cu circulaţie intensă. Atunci am avut şi o săptămână când am avut 170.000 de cazuri. Acum maxima a fost 140.000, probabil că săptămâna asta va exista o nouă creştere faţă de săptămâna precedentă. Dar cu siguranţă, la sfârşitul lunii vom intra pe un trend descendent şi lucrurile vor intra în normal. Până la urmă, să fim serioşi, nu e nici primul nici ultimul sezon gripal. Acum, ceea ce este în plus faţă de alte sezoane, în primul rând există infecţia cu noul coronavirus, care încă produce îmbolnăviri, pe de o parte, iar pe de altă parte lipsa circulaţiei virusurilor gripate timp de doi-trei ani, datorită măsurilor din pandemie, generează o imunitate colectivă mai scăzută în momentul de faţă şi din cauza asta şi frecvenţa mai mare a cazurilor de îmbolnăvire, mai ales la pacienţii care nu au fost vaccinaţi”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, la Antena 3.
Conform ministrului în săptămâna dinainte de Revelion au fost înregistrate 140.000 de cazuri de viroze, iar în ultima săptămână au fost raportate „puţin peste 100.000 de cazuri”. 
„Probabil că nu o să depăşim nivelul de 170.000 (de îmbolnăviri, într-o săptămână  - n.r.) pe care l-am înregistrat şi în urmă cu patru ani”, a mai afirmat ministrul.
El a adăugat că „din nefericire, toate cazurile de deces au fost la persoane care nu au fost vaccinate”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.