Prefectul Municipiului Bucureşti Rareş Hopincă a anunţat, marţi, că a depus o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti, prin care solicită anularea dispoziţiilor de primar din anul 2005 prin care s-au retrocedat aproximativ 12 hectare de teren din Parcul IOR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI N. Dan, despre litigiul privind Parcul IOR: Nu înţeleg de ce prefectul Capitalei nu m-a contactat pentru a-l ajuta. Faptul că a anunţat acţiunea împreună cu Robert Negoiţă e o sfidare a bunului simţ

Prefectul Municipiului Bucureşti susţine că Dispoziţiile de primar general nr. 4333/18.05.2005 şi 4334/18.05.2005 au fost emise cu nerespecatrea prevederilor legale aplicabile şi solicită instanţei să anuleze Dispoziţiile şi să redea terenul de 12 hectare în domeniul public al Municipiului Bucureşti, conform unui comunicat de presă a Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti.

„în urma analizei celor două Dispoziţii privind retrocedarea terenului din Parcul IOR, am decis să cer instanţei anularea acestora şi redarea terenului în domeniul public al Municipiului Bucureşti. În opinia mea, există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce priveşte întocmirea şi aprobarea celor două Dispoziţii. Acest teren nu putea fi retrocedat niciodată şi cer instanţei să constante că retrocedarea a fost abuzivă. Terenul face parte dintr-o suprafaţă de 767 de hectare de teren arabil, rămase în proprietatea lui Ivan Grgueff după Reforma Agrară din 1921. Suprafaţa avea să fie expropriată în condiţiile legii de Reformă Agrară Nr. 187 din 1945 - fiind teren arabil, de la cetăţeanul menţionat anterior şi Elena Catacuzino, trecând astfel în proprietatea statului român”, a explicat Rareş Hopincă, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă.

Prefectul Capitalei a adăugat că „fiind teren arabil, această parcelă nu putea fi retrocedată în baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, ci trebuia, eventual, să facă obiectul unei cereri pe Legea Fondului Funciar Nr. 18 din 1991”.

„Mai mult decât atât, după intrare în proprietatea statului român, terenul a fost amenajat ca parc şi a fost în permanenţă parte a domeniului public al Municipiului Bucureşti. Este evident că acest teren nu putea fi retrocedat în forma şi pe baza procedurii aplicate la emiterea Dispozitiilor 4333 si 4334 din 2005”, a completat Hopincă.

Prefectul Capitalei a invitat grupurile de initiativă civică şi organizaţiile neguvernamentale interesate să facă cerere de intervenţie în dosar, dacă există elemente suplimentare care pot fi evidenţiate instanţei şi care să ducă la revenirea terenului în domeniul public al Municipiului Bucureşti, mai indică sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.