Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat luni că în Constanţa bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani şi că va reorganiza IPJ Constanţa. Până la finalizarea acestui proces, va exista o conducere interimară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Predoiu a declarat că noua structură din cadrul IPJ Constanţa va fi condusă de Mădălina Vlangăr. 
“O nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă şi va fi condusă de doamna comisar şef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, ofiţer cu experienţă în cooperarea poliţienească internaţională, care a ocupat inclusiv poziţii de ataşat de afaceri interne, fost şef de brigadă de combatere a criminalităţii”, a transmis Predoiu.
Predoiu a precizat că se impune o resetare a structurilor din cadrul MAI. 
“În opinia mea, se impune o resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din structurile MAI, dar şi a structurii Ministerul Afacerilor Interne ca atare. Voi începe această resetare nu prin strategii şi teorii, ci prin măsuri concrete aplicate în teren, de la bază, din stradă, acolo unde cetăţeanul trebuie să fie protejat. O voi începe din judeţul Constanţa şi o voi extinde treptat în toată ţara. Judeţul Constanţa, alături de Bucureşti, este unul dintre cele mai dificile comunităţi din punct de vedere al aplicării legii şi al provocărilor implicate de fenomenul criminologic. Găsim în judeţul Constanţa toate formele de criminalitate: criminalitate în gulere albe, evaziune fiscală, contrabandă, trafic de persoane, droguri, arme, crimă organizată. Cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt vechi şi nu ţin exclusiv de insuficienta capacitate de reacţie a poliţiei, ci şi de precaritatea educaţiei civice, de condiţii socio-economice dificile pentru unele micro-comunităţi, complicităţi politice istorice, despre care presa a scris frecvent, clemenţa justiţiei, despre care presa a scris frecvent. Dar eu mă voi ocupa acum doar de ceea ce am în competenţă, respectiv Poliţia”, a declarat ministrul Afacerilor Interne. 
El consideră că bătălia cu criminalitatea a fost pierdută la Constanţa, în ultimii zece ani. 
“Cert este că la momentul la care vorbim, în Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii cinci, zece ani, cel puţin din punctul meu de vedere, şi voi reorganiza acum condiţiile pentru a lansa din nou această bătălie într-un format şi cu o echipare care să fie adaptate inamicului din teren”, a completat Predoiu.
El a mai anunţat reorganizarea IPJ Constanţa, astfel încât să fie regândită şi adaptată fenomenului infracţional din judeţ. 
“Reorganizarea de sus şi până jos a IPJ Constanţa. Întreaga structură organizatorică va fi regândită şi adaptată amplorii fenomenului infracţional specific acestui judeţ şi o nouă echipă managerială de tranziţie va asigura operarea sistemului până când noua organizare va intra în funcţiune. Practic desfiinţez inspectoratul şi îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială şi funcţională, adaptată la realitatea infracţională din teren. Pentru a avea o şansă în lupta cu criminalitatea, aceşti oameni care zi de zi se luptă cu ea trebuie puşi într-un context organizatoric complet diferit, echipaţi corespunzător, inclusiv cu mijloace logistice. Această nouă structură operaţională va fi rezultatul unei gândiri colective cu cei mai buni specialişti de care dispunem în ţară în materie de combatere a criminalităţii, dar voi solicita şi un aport extern de expertiză de la ţări partenere, strategi, experţi în structuri de forţă care combat criminalitatea”, a mai explicat Predoiu.
El a precizat că noua organigramă a IPJ Constanţa va fi adoptată în cel mult 45 de zile. 
“Noua organigramă a IJP Constanţa va fi adoptată prin ordin de ministru emis în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie, după ce va fi conceput astfel încât să fie capabilă să confrunte fenomenul infracţional de magnitudinea celui existent în judeţul Constanţa, în special în ceea ce priveşte evaziunea fiscală, trafic de droguri, trafic de fiinţe umane, crimă organizată. Noul IJP Constanţa va fi un proiect pilot care va servi drept model de orientare pentru restructurarea unităţilor teritoriale ale Poliţiei Române”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.