Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână. După stabilizarea provizorie a tronsonului surpat, se vor lua măsuri pentru stabilizarea definitivă a zonei afectate. Prefectul de Prahova a declarat că în momentul de faţă nu există niciun indiciu concret că ar trebui să se extindă perimetrul de siguranţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Prefectul de Prahova a afirmat că vineri dimineaţă s-a votat în regim de urgenţă o hotărâre a CJSU prin care a solicitat autorităţii publice locate încheierea unui contract de intervenţie de urgenţă.
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
”Aseară am demarat această procedură şi, din fericire, azi suntem în situaţia în care se lucrează, iar orizontul de timp ne arată o mobilizare foarte, foarte bună. Eu cred că primele semne de stabilizare ar trebui să le avem în cursul zilei de astăzi”, a precizat Emil Drăgănescu. 
 
Prefectul şi-a exprimat speranţa că groapa va fi umplută, dar a precizat că se fereşte să dea un pronostic, deoarece constructorul va face lucrarea.
 
”Întreaga soluţie e una provizorie. Este o soluţie de stabilizare şi umplere a craterului, iar îni paralel se vor contiunua investigaţiile şi măsurătorile care ne vor arăta maniera în care următoarea lucrare, care va avea un proiect tehnic şi o execuţie de durată, va evolua”, a spus prefectul. 
 
Întrebat în cât timp s-a putea întoarce oamenii în locuinţe, Drăgănescu a subliniat că ”pe lângă hotătrârea de a interveni de urgenţă, a solicitat autorităţii locale ca astăzi să contracteze un expert clasa 1 care să înceapă celelalte verificări pentru structura de rezistenţă a blocului”. 
 
”Până acum au fost făcute măsurători care să indice dacă avem o tasare locală sau una generală, iar expertul ne va comunica dacă există cel mai mic grad de afectare a clădirilor. Apoi putem vorbi de modul şi timpul în care putem aduce oamenii înapoi. Tocmai că suntem în Vinerea Mare şi Dumnezeu e cu noi, sunt convins că expertiza va începe azi”, a spus el. 
 
”Măsurătorile de până acum arată o zonă cu un specific apare, aflată pe un filon de sare, arată o tasare generalizată în zona respectivă. Asta e cacracteristica zonei. Nu este neapărat un lucru nenatural. Astfel de trerenuri să sufere o tasare generală, care e de sute de ani, de mii de ani şi va fi şi de aici îniainte. Important e ca această tasare să nu fie una locală. Deocamdată nu ne arată o situaţie cu multiple tasări locale. Tocmai pentru a şti acest lucru, primăria a comandat studiile aferente. (..) Este un specific al zionei, dar pentru că în spaţiul public se vehiculează fel de fel de scenarii, datoria mea e şi de a le spune lor ce a cauzat această tasare. Vă promit că nu mă voi lăsa până când nu veţi şti ce a cauzat această scăpare”, a afirmat prefectul. 
 
Despre riscul ca perimetrul să se extindă, prefectul a spus: ”Nu. Tocmai pentru a exclude acest risc, noi am luat decizia să se facă această lucrare de urgenţă. În momentul în care groapa se va umple, măsurătorile vor continua. Asta exte, că e Paşte, că e Vinerea Mare. Noi va trebui să facem aceste măsurători şi vom observa evoluţia. În momentul de faţă nu există niciun indiciu concret că ar trebui să extindem perimetrul de siguranţă”. 
 
Prefectul a mai spus că reacţia la ce s-a întâmplat a început încă de acum trei luni, când au apărut primele semne.
 
”Prahova se află pe un pilon de sare, iar aceste tasări sunt destul de frecvente. Apelul meu pentru a fi calmi e destul de des, pentru că specificul zonei ne poate aduce în aceste situaţii”, a afirmat Drăgănescu. 
 
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Membrii CJSU Prahova au aprobat, vineri dimineaţă, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, din care un tronson s-a prăbuşit, săptămâna trecută, joi, a declarat vineri pentru News.ro prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu. 
Acesta a precizat că intervenţia de urgenţă se va realiza în baza unui contract încheiat de administraţia locală a oraşului. Pasul următor îl constituie realizarea unei intervenţii care să stabilizeze definitiv terenul de sub strada surpată. 
Prefectul de Prahova a precizat că a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) să facă verificări cu privire la toate lucrările care s-au derulat la Slănic specialiştii ISC urmând a stabili dacă au fost respectate toate normele de către cei care au realizat diverse intervenţii pe strada afectată de surpare.
Autorităţile din judeţul Prahova au decis joi evacuarea încă unui bloc de locuinţe din oraşul Slănic, unde surparea care a apărut pe strada 23 August s-a accentuat. Astfel, 16 persoane au fost ”rugate” acum să îşi părăsească locuinţele, după ce în groapa apărută în stradă s-a scufundat, pe verticală, un stâlp.
Anterior, 42 de locuitori ai oraşului Slănic, judeţul Prahova, fuseseră evacuaţi după ce o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit. Încă de marţi s-a anunţat că aceştia nu se vor putea întoarce în apartamentele lor, întrucât blocurile au fost afectate. Specialiştii au arătat că prăbuşirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acţiunea omului. Prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, a lansat un atac dur la adresa Consiliului Judeţean Prahova, acuzându-i pe liberalii din conducere că lipsesc, aşa cum fac de obicei, de la şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nu au trimis pe nimeni la Slănic, unde CJ a derulat o amplă lucrare de introducere a reţelei de gaze.

”Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, declara, marţi seară, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.