Vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu, a afirmat, joi, că România este în grafic cu tot ce trebuia să facă pentru implementarea certificatului digital european privind COVID, document care va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Certificatul digital european privind COVID, se lucrează de mai bine de două luni de zile, cu toate instituţiile implicate. Suntem în grafic cu tot ceea ce trebuia să facem până în acest moment”, a afirmat, joi, Andrei Baciu.

Acesta a precizat că certificatul ne va ajuta, la nivel european, să avem o abordare integrată.

”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european (...) s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita călătoriile înre state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folisi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a mai precizat Baciu.

Acesta a explicat că certificatul este programat pentru a fi lansat la 1 iulie, iar în România va exista un portal dedicat.

”Vom crea un cont, ne autentificăm, vom primi pe e-mail un link de unde putem descarca certificatul.Certificatul se referă la trei situaţii: la vaccinare – faptul că suntem vaccinaţi, se poate referi la recuperare – faptul că am trecut prin boală, sau absenţa infectării, dată de un rezultat RT PCR negativ”, a mai precizat Baciu. 

Certificatul va putea fi prezentat în vamă în format fizic sau pe telefon sau alt dispozitiv, chiar şi ca fotografie, întrucât codul QR poate fi scanat.

Andrei Baciu, a fost întrebat în ce măsură ar fi posibil ca România să înceapă mai repede să elibereze certificate digitale, în condiţiile în care sunt şapte ţări UE care deja fac acest lucru. 
 
“Sunt câteva aspecte de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, sunt câteva variaţii legislative care au permis implementarea unor astfel de chestiuni mai rapid. Pe de altă parte, la nivelul câtorva state membre au fost iniţiative pentru astfel de aplicaţii care au fost desfăşurate cumva, care au început în ultimele luni de zile. Deci sunt state membre care au o activitate importantă turistică şi au decis introducerea unor astfel de aplicaţii până să apară ideea la nivel european. Dar oricum până la 1 iulie şi România va avea şi va implementa acest certificat digital european privind COVID-19 astfel încât să putem să avem facilităţile de transport pe care le garantează acest certificat”, a explicat Andrei Baciu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.