Autorităţile au depistat, la zborul de vineri seară Madrid-Sibiu, persoane infectate cu noul coronavirus, anunţă IGPR. Din 151 de pasageri, 22 au fost plasaţi în carantină şi o persoană în izolare. Câinele de miros Covid a semnalat trei oameni infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Din cei trei, unul avea schema completă de vaccinare, al doilea a avut rezultat negativ la COVID, iar al treilea a prezentat dovada că a trecut prin boală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Vă informăm că în data de 07.08.2021, la cursa Wizzair Madrid - Sibiu, aterizată la 00:10, câinii prezenţi în Punctul de Trecere al Frontierei din Aeroportul Internaţional Sibiu Sibiu au detectat 3 persoane, pasageri ai zborului ca fiind pozitivi de SARS CoV-2. În urma acestui fapt, persoanele au fost retrase din grup, li s-a explicat motivul pentru care au fost oprite şi au aşteptat până la procesarea întregului zbor”, a transmis, sâmbătă, Prefectura Sibiu. 

Instituţia a prcizat că, ulterior, cu acordul lor, pentru 2 pasageri s-au facut teste rapide, antigen.
 
”Primul pasager, un bărbat în vârstă de 47 de ani, în urma testării a primit rezultat pozitiv. Acesta prezenta schema de vaccinare completă din data de 22.07.2021 (17 zile). Având în vedere că prezenta tuse seacă şi subfebrilitate (37,8) cu acordul lui, a fost solicitat un echipaj de la ambulanţă  pentru a fi transportat la UPU Sibiu în vederea efectuării investigaţiilor de specialitate. Acolo, i-a fost recoltat un alt test Rapid- AG, şi acesta fiind pozitiv. Ulterior s-a recoltat şi un test RT-PCR, care a avut rezultat pozitiv. În urma analizelor, radiografiei şi a consultului de boli infecţioase, s-a solicitat ambulanţa de transport la domiciliul lui din judeţul Alba (Sebes)”, a mai rpecizat instituţia citată. 
 
Al doilea pasager, un bărbat în vârstă de 24 de ani, asimptomatic, a fost testat cu test Rapid - AG, rezultatul fiind negativ. Având în vedere faptul că nu era vaccinat, a fost carantinat la domiciliu cu recomadare de efectuare test RT-PCR în ziua 5 de carantină. 
 
În ceea ce priveşte al treilea pasager, s-a constat că în data de 17.07.2021 a fost declarat vindecat întrucât au trecut 14 zile de la data primirii rezultatului pozitiv. 
 
”Pentru ambii pasageri testaţi, Direcţia de Sănătate Publică Alba a fost anunţată în vederea monitorizării şi efectuării anchetei epidemiologice, întrucât ambii pasageri aveau domiciliu pe raza judeţului Alba”, a mai transmis instituţia. 
 

ŞTIRE INIŢIALĂ: „Seara trecută, la zborul W6 3778 MADRID-SIBIU, dintre cei 151 de călători, 22 au fost plasaţi în carantină si o persoană în izolare. Câinele de miros Covid a semnalat 3 persoane ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Primul pasager semnalat a fost  plasat în izolare, fiind depistat de câinele nostru antrenat, ca fiind infectat, iar la testul rapid efectuat de personalul DSP,  acesta a ieşit pozitiv. A fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la UPU Sibiu, pentru investigaţii de specialitate şi confirmare sau infirmare a bolii. De asemenea, acesta urmează a fi izolat la adresa declarată. Persoana depistată pozitiv avea cele 2 doze de vaccin făcute”, arată un comunicat de presă al IGPR.

Conform sursei citate, „a doua persoană, semnalată de câine ca fiind infectată, a fost testată - rezultatul fiind negativ. Urmează ca aceasta să intre în carantină 14 zile, cu recomandare de testare PCR în ziua 5. Cea de-a treia persoană semnalată de câine a prezentat documente de ieşire din boală, din data din 17.07.2021”.

Pe 15 iulie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat derularea proiectului pilot privind detectarea, pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 cu ajutorul câinilor special antrenaţi.

Astfel, CNSU a aprobat derularea unui proiect pilot pe o perioadă de probă de 60 de zile, în incinta Aeroportului Internaţional Sibiu la terminalul „Sosiri”, pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 cu sprijinul echipelor canine special pregătite în acest sens de către Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu din cadrul Poliţiei Române.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.