Universitatea din Bucureşti anunţă, joi, că a cumpărat, cu 6,45 milioane de euro, imobilul din strada Pitar Moş nr. 7-13, care găzduieşte Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Miercuri, 8 decembrie 2021, printr-un contract încheiat între Universitatea din Bucureşti şi Congregatio Jesu, Universitatea din Bucureşti a cumpărat cu 6,45 milioane de euro imobilul din strada Pitar Moş nr. 7-13, care găzduieşte Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (FLLS). Ne bucurăm că acest spaţiu a fost încredinţat unui colegiu profesoral cu viziuni şi perspective foarte largi, umaniste, cu o mare deschidere şi capacitate de înţelegere, precum şi cu dorinţă de a colabora cu noi, ţinând astfel atât porţile instituţiei, cât şi inimile lor deschise pentru Congregaţia noastră. Ne dorim ca spiritul care a dăinuit atâtea decenii şi în atâtea generaţii de eleve să continue în acest spaţiu dedicat culturii, educaţiei şi formării!”, a transmis, joi, Universitatea Bucureşti, într-un comunicat de presă.  

Profesorul Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti, a apreciat că, ”prin această achiziţie, Universitatea din Bucureşti îşi rezolvă, pe de-o parte, o problemă funcţională majoră şi, pe de altă parte, o problemă istorică, juridică şi morală”.  

”Păstrând clădirea, care are zeci de săli de clasă, cabinete, birouri, biblioteci, o sală de sport, asigurăm continuitatea în spaţiile de învăţământ pentru FLLS, cea mai mare facultate de limbi străine din România şi cea mai mare din UB ca număr de cadre didactice şi de programe de studii. Gazdă pentru aproape 4.000 de studenţi şi 200 de cadre didactice şi cercetători, facultatea are la licenţă şi masterat aproximativ 150 de formaţiuni de studii. Prin achiziţia legală a clădirii deja retrocedată de instanţă proprietarului istoric deposedat abuziv de regimul comunist, UB face o dreptate istorică acestei congregaţii care a avut şi are o contribuţie majoră la educaţia copiilor şi în special a fetelor din întreaga Europă şi păstrează pentru clădire destinaţia iniţială, cea de educaţie de elită”, a transmis rectorul UB.  

Potrivit reprezentanţilor Universităţii, clădirea din Pitar Moş are o istorie fascinantă de aproape 160 de ani, fiind timp de aproape o sută de ani cea mai bună şcoală catolică de fete din Bucureşti.  

Inaugurată la 10 octombrie 1858, Şcoala de fete Sfânta Maria a funcţionat sub patronajul Bisericii Catolice până în 1948, când a fost confiscată de regimul comunist şi transformată în Institutul Maxim Gorki. Ulterior, clădirea a devenit sediu al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine. Retrocedată proprietarilor ei istorici, Congregatia Jesu, imobilul urma să fie eliberat de Universitate în următorii 4 ani şi jumătate. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.