Un nou protest are loc sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, unde sunt deja câteva zeci de persoane. Manifestaţia nu a fost lipsită de incidente, o persoană urmând să fie dusă la secţia de poliţie după ce câţiva protestatari au tras de gardurile montate de forţele de ordine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestul a început încă de dimineaţă, la această oră fiind deja câteva zeci de persoane.

La un moment dat au existat şi incidente între protestatari şi jandarmi. Când forţele de ordine au început să monteze garduri de protecţie în jurul manifestanţilor, câţiva dintre aceştia au început să le dărâme, trăgând de ele. Jandarmii au intervenit, punându-l la pământ pe unul dintre ei, care va fi dus la secţia de poliţie pentru indentificare şi pentru a fi luate măsurile care se impun.

Pe tot parcursul acestor incidente, protestatarii din Piaţa Victoriei le-au strigat jandarmilor „Criminalilor” şi „Hoţilor”.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm, vineri seară, intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei şi a subliniat că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Preşedintele afirma că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele de vineri seară.

Sâmbătă, Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.