Trei elicoptere H135 SMURD au fost recepţionate de Inspectoratul General de Aviaţie şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, acestea fiind primele dintr-un lot de şase astfel de aparate de zbor. Elicopterele vor fi folosite pentru înfiinţarea a trei noi baze de intervenţie montană, în zonele Caransebeş, Braşov-Sibiu şi Suceava.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elicopterele H135 SMURD au fost achiziţionate prin proiectul Viziune 2020, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, în care IGAv este partener, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are calitatea de lider. În cadrul proiectului vor fi achiziţionate alte 3 elicoptere H135 SMURD şi 6 elicoptere medii/grele – variantele uscat, respectiv maritim.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că acest proiect are o componentă terestră, care continuă să se desfăşoare, amintind dotarea cu echipamente pentru diferite tipuri de intervenţie (cele pentru căutare-salvare la cutremur, autoscări). Arafat a menţionat că este în desfăşurare o licitaţie pentru 500 de maşini de pompieri, spunând că speră ca acestea să poată fi achiziţionate în acest an.

O altă licitaţie este pentru o navă multirol pentru Marea Neagră şi trei nave pentru zona fluvială şi Delta Dunării. În ceea ce priveşte componenta aviatică, ea include elicoptere uşoare - şase contractate, din care trei au ajuns joi.

"Rolul lor va fi în principal crearea a trei baze noi pentru intervenţie montană. Vor fi baze care sunt în apropierea zonelor montane, una în zona Caransebeş - Caraş,una în zona Braşov-Sibiu şi una în zona Suceava", a spus Arafat, menţionând că bazele vor fi deschise începând din acest an.

O altă componentă se referă la achiziţia de elicoptere medii-grele pentru înclouirea celor aflate în uz şi care nu mai fac faţă din cauza vechimii. Licitaţia este foarte avansată.

A treia componentă este desfăşurată cu sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi se referă la achiziţia a două avioane pentru transportul pacienţilor, fiecare cu capacitatea de trei pacienţi, unde licitaţia va începe.

"Sper să nu avem nevoie de ele, dar cu siguranţă dacă va fi nevoie de intervenţie montană, vom fi mult mai eficienţi în următoarea perioadă. Am început salvarea montană pe troliere în 2016 cu elicopterul de la Mureş după un program amplu de instruire finanţat de Guvernul Elveţiei şi cu elicopterul de la Bucureşti care întotdeauna a fost un back up pentru intervenţie montană şi acum sper să vedem cele trei baze funcţionale cât mai repede", a spus Arafat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.