Reprezentanţii Ambasadei Franţei la Bucureşti au anunţat, luni, că forţele aeriene şi spaţiale franceze desfăşoară în România, între 16 şi 20 octombrie, trei aeronave Rafale ale Escadrilei 30 de Vânătoare a Bazei Aeriene 118 din Mont-de-Marsan. Aeronavele sunt staţionate la Baza Aeriană Feteşti şi îşi efectuează misiunea cu o amprentă logistică redusă şi doar cu aproximativ douăzeci de piloţi. Aceştia desfăşoară o misiune de reasigurare pe flancul estic al NATO, mai arată sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De la începutul conflictului din Ucraina pe 24 februarie 2022, Forţele aeriene şi spaţiale franceze au participat la dispozitivul de misiuni de poliţie aeriană pe flancul estic al NATO, numit «AIR SHIELDING». Acest angajament, de obicei condus din bazele aeriene de origine ale aeronavelor, a fost, de asemenea, implementat prin detaşamente punctuale şi uşoare denumite «MORANE» în ţările din Europa de Est şi de Nord. În acest context şi pentru prima dată, Forţele aeriene şi spaţiale franceze desfăşoară aeronavele de luptă Rafale în România timp de câteva zile pentru a îndeplini misiuni în cadrul NATO”, mai arată comunicatul de presă al Ambasadei Franţei în România.

Sursa menţionată mai precizează că acest format de misiune, o variantă franceză a conceptului NATO cunoscut sub numele de „Agile Combat Employment (ACE)”, constă într-o desfăşurare logistic uşoară datorită unei interoperabilităţi sporite a echipamentelor de susţinere a forţelor aeriene partenere.

„În această logică de optimizare a resurselor, piloţii francezi lucrează în colaborare cu colegii lor din alte ţări, prin intermediul unor proceduri comune ţărilor membre NATO”, conchide sursa amintită.

Un detaşament al Forţelor Aeriene şi Spaţiale Franceze, compus din aproximativ 40 de militari şi trei aeronave multirol Rafale, a sosit luni, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, de la Borcea, a transmis Ministerul Apărării. Conform MApN, militarii francezi vor executa misiuni de antrenament în comun cu militari şi aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul Forţelor Aeriene Române.            

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.