Transfuziile de sânge la Spitalul Municipal “Filantropia” din Craiova, unde doi pacienţi au murit vineri, au fost sistate, luni, în cazul pacienţilor cu boli cronice, iar medicii solicită sânge pentru astfel de proceduri doar pentru urgenţe, a anunţat conducerea unităţii medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE  18:20 Bodog, despre problemele de la Spitalul ”Filantropia” din Craiova: Aştept astăzi raportul final de la DSP

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, luni, la finalul şedinţei de Guvern, că a fost informat încă de sâmbătă dimineată cu privire la problemele apărute la Spitalul Municipal ”Filantropia” din Craiova unde doi pacienţi au murit la câteva ore după ce li s-au făcut transfuzii de sânge, ministrul precizând că aşteaptă raportul final întocmit de inspectorii DSP în cursul acestei zile.

”Am fost informat despre acestă problemă de sâmbătă dimineaţa. Inspecţia sanitară de la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică a fost acolo şi sâmbătă şi duminică, au trimis un raport preliminar şi în cursul zilei de azi urmează să ajungă raportul final semnat de inspectori. Ceea ce pot să vă spun este că informaţii veţi primi la momentul la care se finalizează ancheta. Aşa cum ştiţi, a fost solicitată demararea unei anchete a poliţiei care am înţeles că a şi demarat-o”, a declarat minsitrul Sănătăţii, referitor la problemele apărute la Spitalul Municipal “Filantropia” din Craiova, unde doi pacienţi au murit vineri.

Conducerea Spitalului Municipal “Filantropia” din Craiova a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că cei 40 de pacienţi cu boli cronice internaţi în unitatea medicală nu vor mai primi deocamdată transfuzii, urmând să se facă solicitări la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Craiova doar pentru urgenţe.

“S-au sistat transfuziile de sânge pentru cazurile grave, se cere sânge doar pentru urgenţele majore. Este vorba despre pacienţi cronici, care primesc aceste transfuzii de sânge de ani de zile, care sunt echilibraţi, dar care le asigură în continuare o viaţă în parametri. Nu se întâmplă absolut nimic dacă nu primesc transfuzia astăzi, săptămâna viitoare sau peste o lună. Ceea ce reprezintă urgenţă onorăm în continuare toate comenzile”, a declarat Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal “Filantropia” Craiova.

În urma celor două decese din noaptea de vineri spre sâmbătă, conducerea unităţii medicale a discutat cu cele două asistente care le-au făcut transfuziile de sânge celor 12 pacienţi pentru care s-a făcut solicitare de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Craiova.

“Ele spun că au îndeplinit corect manevrele de administrare a sângelui, că au făcut verificările de rigoare, s-a făcut verificare şi la patul bolnavului. Au instituit aceste transfuzii, le-au montat, apoi au ieşit din tură. Efectele adverse au apărut pe tura următoare”, a precizat Lorena Dijmărescu.

Directorul medical al spitalului a mai spus că procedura de transfuzie a fost făcută în jurul orei 18.00, deşi procedura în cadrul unităţii medicale prevede ca sângele să fie administrat între orele 8.00-13.00.

“Sângele vine la spital atunci când este în stoc la centru. De aceea s-au şi făcut aceste transfuzii la ora repectivă, deşi există un protocol în spital că sângele trebuie administrat dimineaţa între orele 8.00 şi 13.00, sub supravegherea medicului curant. Tocmai datorită faptului de a nu priva aceşti pacienţi de o pungă de sânge care le poate fi vitală, s-a hotărât, cu asumarea de responsabilităţi, ca medicul de gardă care rămâne în spital să supervizeze aceste transfuzii, în ideea de a le oferi absolut tot ce au nevoie pentru că uneori o pungă de sânge poate fi vitală”, a menţionat medicul.

Dijmărescu susţine că reacţii post-transfuzionale au apărut la şase din cei 12 pacienţi cărora două asistente le-au montat transfuziile.

”În cursul după-amiezii de vineri au fost făcute 12 transfuzii cu masă eritrocitară, masă trombocitară, transfuzii solicitate de către medicii curanţi ai pacienţilor respectivi. Şase dintre aceste transfuzii au avut reacţii post-transfuzionale, cea mai mare parte dintre ele fiind normale în contextul efectuării unei transfuzii. Sunt reacţii care apar frecvent, precum durere epigastrică, durere lombară, sindrom febril, frisoane”, a mai declarat Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului ”Filantropia”.

La câteva ore timp după administrarea transfuziei, vineri, în jurul orei 23.00, o femeie, în vârstă de 81 ani, cu patologie cardiacă, a decedat, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.00, a murit şi cel de-al doilea pacient, în vârstă de 67 ani, preot în localitatea mehedinţeană Vânju Mare.

“Suspiciunea noastră a fost concomitenţa acestor evenimente, este un semn de întrebare şi noi trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, dacă a fost o problemă noi trebuie să putem rezolva”, a precizat Lorena Dijmărescu.

La Spitalul Municipal “Filantropia” se fac trei anchete, una internă, alta a Direcţiei de Sănătate Publică Dolj şi una a Poliţiei.

Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj a afirmat că în cadrul instituţiei a fost constituită o echipă de inspectori, printre care se numără şi specialişti în transfuzii, care a mers la Spitalul Municipal "Filantropia" pentru a face verificări în cazul morţii celor doi pacienţi. 

"Vineri au fost făcute 12 transfuzii de sânge şi din cei 12 pacienţi la şase au apărut reacţii adverse. Doi dintre pacienţi au decedat, iar alte patru sunt în stare stabilă acum. Analiza este încă în derulare", a precizat Ştefan Popescu. 

Reprezentanţii Spitalului Municipal "Filantropia" Craiova au sesizat la Secţia 1 Poliţie că în cursul zilei de vineri doi pacienţi internaţi în unitatea medicală au murit în condiţii suspecte. Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz.

În iulie anul trecut, o femeie cu cancer în fază incipientă a fost operată la Spitalul CF 2 din Capitală, unde i s-a făcut o transfuzie greşită. Abia după mai bine de trei zile, când pacienta a avut o hemoragie puternică, informaţia privind transfuzia greşită ar fi fost comunicată medicilor chirurgi. După cinci zile de la operaţie, la cererea familiei, femeia - care era în stare gravă, intubată şi ventilată mecanic - a fost mutată de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar, de unde a fost externată în 16 august. La începutul lunii septembrie, Ministerul Sănătăţii anunţa că va sesiza Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 în cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2.

Şi în noaptea de 13 spre 14 iunie a anului trecut, o femeie de peste 60 de ani a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, unde i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A , pacienta murind la o săptămână după internare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.