Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr a precizat, sâmbătă de ZIua Veteranilor, că profesionalismul şi tenacitatea acestora„ constituie expresia îndeplinirii angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat faţă de partenerii şi aliaţii noştri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Îi sărbătorim, astăzi, pe veteranii teatrelor de operaţii, militari care au îndeplinit, în ultimele trei decenii, toate misiunile internaţionale la care România a participat. Ei sunt cei care şi-au reprezentat ţara, cu onoare şi demnitate, în teatre de operaţii de pe trei continente, având în inimă drapelul tricolor al ţării noastre. Data de 11 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător pentru a-i elogia pe veteranii din teatrele de operaţii. Ziua de 11 noiembrie este sărbătorită în toată Europa şi marchează încheierea Primul Război Mondial, prin intrarea în vigoare, în anul 1918, a Armistiţiului dintre Puterile Antantei şi Germania, care a punea capăt primei conflagraţii mondiale”, a afirmat Angel Tîlvăr, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Ministrul Apărării a adăufat că „pe de altă parte, istoria recentă a Armatei României consemnează, la data de 11 noiembrie 2003, jertfa supremă a sublocotenentului post-mortem Iosif-Silviu Fogaraşi, primul militar român care a căzut la datorie, în Teatrul de Operaţii din Afganistan. Această dată a devenit reper pentru „Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii”, instituită prin lege, în anul 2014”.

El a mai spus că profesionalismul şi tenacitatea veteranilor teatrelor de operaţii constituie expresia îndeplinirii angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat faţă de partenerii şi aliaţii noştri.

„Dragi veterani ai teatrelor de operaţii, Profesionalismul şi tenacitatea dumneavoastră constituie expresia îndeplinirii angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat faţă de partenerii şi aliaţii noştri. Tributul greu plătit de armata română, de-a lungul timpului, nu a fost în zadar. Niciun sacrificiu făcut de înaintaşii noştri nu a fost uitat, iar lor, celor care au pus mai presus de propria viaţă neamul românesc, le datorăm recunoştinţa noastră. Marele istoric Nicolae Iorga spunea: «Pe eroi nu-i căutaţi în mormânt, ci în inima voastră!». Aducem, astăzi, un omagiu tuturor românilor care s-au jertfit pentru pentru Patrie şi, în special, celor care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată, iar noi avem datoria de a-i reaminti în rugăciunile noastre pe cei 30 de militari care şi-au pierdut viaţa departe de casă, în teatrele de operaţii, eroi intraţi mult prea devreme în istorie. Vor rămâne veşnic ancore în timp pentru generaţiile următoare, precum şi în inimile şi în conştiinţa noastră, fiind adevărate modele de camaraderie, de sacrificiu pentru ţară, de solidaritate umană fără frontiere”, a completat Tîlvăr.

„În contextul actual de securitate, ţara noastră se situează într-o poziţie strategică extrem de importantă, iar locul pe care îl ocupă la masa deciziilor se datorează, într-o mare măsură, militarilor Armatei României”, a continuat ministrul PSD.

„Apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO ne determină să rămânem vigilenţi. Totodată, prezenţa aliată pe teritoriul ţării noastre este o dovadă cât se poate de clară de solidaritate şi coeziune, în faţa oricăror potenţiale ameninţări. Fiecare generaţie de militari şi-a făcut necondiţionat datoria faţă de ţară, pe front, pe timpul exerciţiilor, la calamităţi şi dezastre naturale, în teatrele de operaţii multinaţionale, alături de aliaţi şi parteneri. Astăzi, aproximativ 900 de militari ai Armatei României continuă tradiţia şi poartă cu mândrie drapelul tricolor în teatrele de operaţii şi misiuni în afara teritoriului naţional, îndeplinind cu profesionalism şi dăruire toate misiunile încredinţate, alături de aliaţi şi parteneri. Misiunile internaţionale la care au participat militarii români după Revoluţia din Decembrie 1989 sunt complexe şi au contribuit la adaptarea continuă a evoluţiei Armatei României la provocările de securitate. Militarii care au participat, după anul 1990, la acţiuni în afara teritoriului naţional, au demonstrat că flacăra aprinsă de veteranii români din cele două războaie mondiale continuă să ardă în inima ostaşului român”, a mai explicat Angel Tîlvăr.

Acesta le-a mulţumit militarilor veterani „pentru modul în care v-aţi îndeplinit misiunile, pentru toate eforturile şi sacrificiile pe care le-aţi făcut”.

„Vă doresc să rămâneţi în continuare concentraţi pe îndeplinirea misiunilor dumneavoastră, trăgând învăţăminte de la înaintaşi şi rămânând, totodată, deschişi spre progres. Împreună cu echipa de conducere a ministerului apărării naţionale, voi continua să vă fiu aproape, astfel încât să găsim cele mai bune soluţii care să vină în sprijinul dumneavoastră. De asemenea, familiile eroilor noştri vor avea în Armata României un sprijin permanent, pentru că avem cu toţii datoria de a contribui la consolidarea prestigiului Armatei”, a mai declarat ministrul Apărării.

„Sunteţi militari de excepţie, profund ataşaţi de valorile naţionale, un model de urmat pentru puterea voastră de a merge mai departe cu o atitudine pozitivă”, a continuat Tîlvăr.

„Mulţi dintre colegii mei, miniştri ai apărării din statele NATO şi UE, mi-au transmis, nu o dată, respectul lor faţă de realizările şi conduita dumneavoastră, ceea ce mă face să fiu mândru şi să vă admir. Pe aceia dintre dumneavoastră care s-au întors răniţi din misiunile în teatrele de operaţii îi asigur de înalta mea recunoştinţă. Vă cunoaştem şi vă înţelegem problemele pe care le aveţi, iar prin structurile specializate ale Ministerului Apărării Naţionale căutăm cele mai bune soluţii legale pentru sprijinul dumneavoastră. De altfel, participarea dumneavoastră la ediţia a VI-a a Jocurilor Paralimpice Invictus, organizate la Düsseldorf, în Germania, în luna septembrie a acestui an, şi rezultatele deosebite obţinute reprezintă cel mai bun exemplu de voinţă şi demnitate. Suntem mereu alături de voi! Dragi camarazi, veterani ai teatrelor de operaţii, Vă felicit pentru curajul şi determinarea dumneavoastră şi vă îndemn să fiţi mereu optimişti şi energici! Aveţi întreaga mea susţinere în tot ceea ce v-aţi propus! Vă doresc tuturor ca această zi deosebită să vă găsească sănătoşi şi încrezători! La mulţi ani!”, a conchis ministrul Apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.