Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, acuză că există o ”lipsă de pârghii” de care dispun autorităţile pentru reducerea ratei de transmitere a virusului SARS-Cov-2 prin măsuri precum internarea sau izolarea celor bolnavi. ”Cred că ar fi timpul să fim luaţi în serios de acei parteneri ai noştri, că sunt politici sau nu, care gestionează momentul acesta ca un moment politic”, afirmă ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Suntem într-o transmitere comunitară, suntem într-o mare relaxare, ca să vorbesc aşa, şi suntem într-un moment în care nu mai putem obliga internarea sau izolarea pacienţilor pozitivi asimptomatici sau cu simptome uşoare şi medii. Ceilalţi cu simptome medii- severe rămân internaţi în spital. În ultimele 24 de ore s-au externat 622 de pacienţi. (...) Îngrijorare nu, fiindcă este o precauţie pe care o avem şi am avut-o tot timpul. Poate o lipsă de pârghii în acest moment, acele pârghii care sunt internarea şi izolarea. Acelea făceau ca noi să limităm acea transmitere comunitară. În acest moment avem o transmitere comunitară care este la nivelul întregii ţări”, a declarat ministrul Sănătăţii, miercuri, la Digi 24. 
 
El a afirmat că estimează o creştere a numărului îmbolnăvirilor, precizând că nu crede că va fi o creştere ”exagerată”. Nelu Tătaru a explicat că, dacă oamenii se ”încăpăţânează” să nu respecte regulile de distanţare socială şi de igienă sau cele privind purtarea măştii de protecţie, numărul de îmbolnăviri va continua să crească.
 
”Atâta timp cât aceste cazuri nu suprapopulează Primirile Urgenţe sau Unităţile de Terapie Intensivă putem gestiona situaţia, dar dacă numărul de cazuri creşte de la o zi la alta aglomerând aceste spaţii, atunci putem trece şi la alte măsuri şi se poate ajunge şi la o măsură complementară. (...) Cred că ar fi timpul să fim luaţi în serios de acei parteneri ai noştri, că sunt politici sau nu, care gestionează momentul acest ca un moment politic”, a mai afirmat ministrul.
 
Nelu Tătaru a spus că, şi în lipsa unei legislaţii privind izolarea şi obligativitatea spitalizării, trebuie respectată ”conduita medicală”.
 
”Tratăm regiunile separat. Sunt focare de câte 2-3 cazuri aflate în anchete epidemiologice, până când sunt testaţi cei care fac parte din anchetă, rămâne ca ceilalţi să respecte măsurile de izolare. (...) Chiar dacă nu avem în acest moment un cadrul legal (...) avem totuşi acea conduită medicală pe care ar trebui să o respectăm”, a susţinut ministrul Sănătăţii.
 
El a menţionat că jumătate dintre cei peste două sute de bolnavi aflaţi în Terapie Intensivă sunt conectaţi la aparate şi că dintre aceştia sunt cei mai mulţi pacienţi care ajung la deces.
 
Tătaru a precizat că pacienţii trebuie să ştie că, dacă ar putea infecta pe alţii, fapta intră sub incidenţa Codului Penal. 
 
Nelu Tătaru a adăugat că nu doreşte ca autorităţile să se transforme ”într-un stat poliţienesc”.
 
În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, ministrul Sănătăţii a caracterizat zona drept ”o mare aglomerare umană” şi a susţinut că a mers la Constanţa pentru a vedea stadiul spitalului de campanie, dar şi capacitatea unităţi sanitare judeţene. 
 
Întrebat dacă s-ar putea reveni la starea de urgenţă, ministrul a răspuns că în acest moment România nu se află ”în acel stadiu în care preşedintele să decreteze o stare de urgenţă”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.