Mohamed Gasmala a plecat din Irak în urmă cu un an din cauza războiului din ţara, unde se pregătea să devină farmacist. Acum, el este mediator la centrul deschis pentru a-i ajuta pe refugiaţi să se integreze, dar lucrează şi la o fermă de pui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mohamed Gasmala a plecat din Irak în urmă cu un an din cauza războiului din ţara sa, unde se pregătea să devină farmacist. Acum, el este mediator la centrul deschis pentru a-i ajuta pe refugiaţi să se integreze, dar lucrează şi la o fermă de pui.

"Am venit aici în România acum un an, eu sunt mediator aici în centru, îi ajut pe prietenii mei, refugiaţi. Acolo în ţară este foarte greu, avem război acolo. Acolo studiam pentru a deveni farmacist. Vreau sa vorbesc mai bine limba română, vreau să rămân în România, iar acum studiez la Universitate, la Facultatea de inginerie. Drumul până în România nu a fost prea greu, dar riscant. Familia mea e acolo. E greu să îţi găseşti un loc de muncă în România pentru că noi nu ştim să vorbim limba română şi nu avem certificate, acte. Angajatorii ne privesc aşa şi aşa. Pe stradă, oamenii au avut şi reacţii bune, şi rele. Am prieteni aici din Siria, Irak, România. Am prieteni mulţi, aici la centru sunt mediator, fac traducere. Am două servicii, unul de mdediator şi al doilea serviciu e în Brăila, la o fermă de pui", spune Mohamed Gasmala.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Ahmed Taha are 28 de ani şi este tot din Irak, de unde a plecat în urmă cu un an şi jumătate. Era student la Medicină şi în România vrea să urmeze aceleaşi studii.

"Am venit aici din cauza războiului. Acolo eram student la Medicină, iar în România vreau să studiez în continuare Medicina. Vreau să rămân aici, tot medic vreau sa fiu. Am fost primit bine, nu lucrez deocamdată", a spus Ahmed.

Cei doi tineri sunt beneficiari ai Centrului Regional de Integrare deschis la Galaţi, unde primesc consiliere adulţi şi copii care au dobândit o protecţie internaţională în România şi cărora li s-a recunoscut statutul de refugiat.

În centru au fost amenjate trei camere - o cameră pentru birouri, alta pentru cursuri de limba română, iar o cameră pentru relaxare, destinată mai ales copiilor, unde aceştia fac şi cursuri de limba română şi sunt ajutatţi să se integreze.

"La centru se studiază limba română, se desfăşoară activităţi socio-culturale, dar şi reacreaţionale, îi ajutăm să îşi găsească şi un loc de muncă, să se integreze în societatea noastră, facem toate demersurile necesare, începând cu limba română care are o foarte mare importanţă. Avem 90 de beneficiari, pe grupe, la care participă bărbaţi, femei, ei vin pe rând. Sunt din centrul de refugiaţi, vin din Irak, Iran, Siria, toţi stau la centru. Copii sunt cam 60", a spus Mirela Stăncescu, profesoara care ţine cursurile de limba română.

Cătălin Albu, managerul proiectului, spune că o mică parte din refugiaţi vor să rămână în România, o problemă fiind că îşi găsesc cu greu un loc de muncă.

"O mai mică parte dintre ei au de gând să se stabiliească şi să rămână aici, un procentaj nu aş putea să vă dau, dar foarte puţini pentru că majoritatea vrea să plece (...) Noi încercăm să-i ajutăm pe cei care doresc să rămână aici să le oferim acel sprijin, prin sprijinul pe care îl acordăm să îi ajutăm să facă faţă provocărilor pe care şi noi românii le avem aici. Este o problemă în ceea ce priveşte domeniile de muncă pentru că mulţi vin fără diplome, mulţi nu au pe deasupra nici studii. Ceea ce pot face este să înceapă de la zero, practic să îşi reconstruiască cariera de aici de la zero. Ce îşi doresc ei în primul rând e un venit prin care ei se pot descurca, să fie independenţi, să poată să-şi plătească chiria, să poată să îşi ia o mobilă", a afirmat Albu.

Proiectul "My Place", finanţat prin Programul Naţional - Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare, este implementat în perioada iunie 2017 – iunie 2019, de către Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România, în parteneriat cu Fundaţia Inimă de Copil Galaţi.   

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.