Aproximativ 600 de persoane s-au adunat până acum în Piaţa Victoriei, la mitingul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, cu revendicări pentru pensionarii şi salariaţii militari şi civili deopotrivă, ameninţând că, dacă acestea nu vor fi îndeplinite, vor manifesta pentru căderea Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, iniţiatorii protestului au adus şi o fanfară, care a intonat ”Marş Funebru” pentru Guvernul Cioloş. Se cere şi demisia lui Iohannis prin scandări precum ”Nu vă fie frică, şi Iohannis pică”. 

Liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru, a rostit un discurs împotriva Guvernului, a liderilor europeni de la Bruxellea şi a mafiei de orice fel.

”Să ştie Putin, să ştie Merkel, să ştie Nuland şi Biden că aici este România”, a spus Dogaru, mulţimea scandând ”Libertate! Libertate!”.

De asemenea, participanţii, în principal persoane între 60 şi 70 de ani, în haine de piele, pantaloni cu dungă şi cu pantofii lustruiţi,  scandează ”Trădătorii şi jefuitorii de ţară”, ”Hoţi” şi ”La puşcărie”.

Protestatarii cer aplicarea aplicarea imediată a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, arătând că aceasta a fost oprită prin OUG 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, încetarea discriminării creatorilor militari şi a tuturor rezerviştilor cărora li s-au retras indemnizaţia de creaţie şi biletele la staţiunile de odihnă şi tratament şi renunţarea la tentativa de a strecura în mod fraudulos pensia suplimentară stabilită prin Decretul nr. 141/1967, în baza de calcul a pensiei militare de stat.

Pentru eroii Revoluţiei, civili şi militari, ei cer abrogarea ”insultatoarei OUG nr. 95/2014, falsificatoare de Istorie”, prin care Guvernul a stabilit acordarea indemnizaţiilor numai celor ”cu rol determinant” la Revoluţia din decembrie 1989.

Pentru pensionarii civili se doreşte iniţierea unei noi legi a pensiilor, ”pornind de la Legea nr. 19/2000, fraudulos abrogată, cu respectarea procentului de 45% din salariul mediu brut la calculul punctului de pensie, respectarea Deciziei ICCJ nr. 19 în Dosarul nr. 18/17 oct. 2011, privind recalcularea pensiilor civile, şi departajarea clară, din punct de vedere juridic, a pensiilor de ajutoarele sociale, indemnizaţii şi rente”.

De asemenea iniţiatorii protestului susţin acordarea prin hotarare de Guvern, de Paşti, a celei de-a 13-a pensii, promisă pentru Crăciunul 2015, pensionarilor săraci.

Protestatarii au revendicări şi pentru salaraţii statului, civili si militari: aprobarea în urgenţă a proiectului Legii unitare de salarizare, acordarea, tot de Paşti, a salariului minim pe economie, de 1.250 lei, sistarea acţiunilor de preluare frauduloasă a spitalelor CFR;
sistarea imediată a disponibilizarilor şi întreprinderea măsurilor de salvare a SIDEX Galati, Şantierului Naval Galaţi, Complexului Energetic Oltenia, Ford-Craiova si CUG Iasi (S.C. Fortus S.A.), acceptarea proiectului CNSC de reluare a activităţii de către Fabrica de Apă Grea de la Drobeta-Turnu Severin.

”Dacă Guvernul nu îşi asumă îndeplinirea acestor solicitări, conform unui grafic, asupra căruia ne vom pune de acord, începand cu 6 martie a.c. vom susţine, până la Victorie, un singur lucru – DEMISIA! Şi vom apela şi la preşedintele Klaus Werner Iohannis, rugându-l să dea, de data aceasta în interes naţional, “Ordinul de lupta””, se arată în mesajul de pe site-ul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.

Acesta a obţinut autorizaţie să protesteze duminică între orele 11.00 şi 18.00 în Piaţa Victoriei.

În timpul mitingul traficul este restricţionat pe mai multe străzi din zona Piaţa Victoriei. Astfel, de la ora 08.30 a fost închis traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, între strada Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei.

În Piaţa Victoriei se poate circula pe câte două benzi pe sens, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.

Circulaţia va fi restricţionată până la încheierea mitingului şi pe sensul de circulaţie din Piaţa Victoriei, legătura cu strada Buzeşti – Bulevardul Nicolae Titulescu către Calea Victoriei, respectiv către Bulevardul Lascăr Catargiu. Pe strada Paris, traficul va fi restricţionat doar către Bulevardul Aviatorilor, iar pe  breteaua Iancu de Hunedoara, şoferii nu vor putea circula pe sensul spre Bulevardul Aviatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.