Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi seară, că 66% din rezultatele testelor de salivă realizate în ultimele zile au fost confirmate PCR, precizând că dacă aceste cazuri nu erau depistate, copiii mergeau în comunităţi şi gradul de propagare al virusului era mult mai mare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Ultimele date pe care le-am centralizat, doar în câteva zile, au presupus 5.000 de rezultate pozitive pentru teste de salivă, din cele 5.000, 3.000 au beneficiat de raportări ulterioare, adică s-au făcut teste PCR pentru confirmare sau infirmare. Din cele 3.000 de răspunsuri, 1.000 au fost invalidate prin teste PCR, iar 2.000 au fost validate prin teste PCR. 2.000 din 3.000 de raportări. Asta înseamnă o rată de confirmare a testelor de salivă prin teste PCR a fost de 66%”, a declarat  ministrul Educaţiei, joi seara, la Digi 24. 
 
El a menţionat că dacă aceşti copii nu erau depistaţi, ar fi mers în comunităţi şi gradul de propagare al virusului era mai mare. 
 
“Aceste teste de salivă, în ultimele zile, ne-au confirmat infectarea a 2.000 de copii. Am putut să contribuim la abordarea precoce ca să nu genereze forme grave pentru 2.000 de copii. Cred că 2.000 de copii sunt importanţi. Al doilea lucru, aceşti 2.000 de copii, dacă nu ar fi fost detectaţi prin teste pe bază de salivă, ar fi mers în continuare în comunităţi, cea mai bună parte dintre ei, poate că unii ar fi avut simptome care le-ar fi atras atenţia, ce ar fi generat la o propagare mult mai mare. 2.000 de copii pot infecta foarte uşor 20.000 de alţi colegi. Foarte simplu”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
 
El a precizat că dacă la început rata de confirmare prin teste PCR era foarte mică, acum lumea s-a mai obişnuit cu aceste teste. 
 
“Dacă în prima săptămână, aveam o rată de confirmare prin teste PCR foarte, foarte mică, totuşi acum, când îmi place să cred că lumea s-a mai obişnuit, şi când spun lumea mă refer la copii, la părinţi, la cadre didactice. Mi se pare foarte în regulă să ai 66% din rezultatele testelor confirmate PCR. Înseamnă că au fost aplicate cu responsabilitate şi înseamnă că şi raportarea s-a făcut mai responsabil decât la început”, a mai declarat Cîmpeanu.
 
El a anunţat că sunt teste de salivă pentru încă două luni. 
 
“IGSU ne-a sprijinit ieri prin alocarea a încă 18,5 milioane de teste, tocmai am semnat repartiţia a încă 18,5 milioane de teste. (...) Eu interpretez rezultatele pe care le am în sistemul de educaţie. Mai mult decât atât, testele pe care le avem acum deja în şcoli sunt suficiente pentru testarea estimez a două luni de acum încolo. Avem teste pentru două luni şi nu le mai folosim?”, a afirmar Sorin Cîmpeanu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.