Comisia Europeană a publicat recent un Eurobarometru special referitor la percepţia cu privire la echitatea tranziţiei verzi, bazat pe un sondaj realizat în perioada mai - iunie 2022. Sondajul arată că majoritatea românilor 72% (vs 88% media UE) – sunt de acord că tranziţia verde nu ar trebui să lase pe nimeni în urmă, iar 63% simt că este responsabilitatea lor să acţioneze (77% media UE). Mai mult de jumătate dintre români (57 %) consideră că UE depune suficiente eforturi pentru a se asigura că tranziţia verde este echitabilă, iar 52% afirmă acelaşi lucru cu privire la autorităţile publice regionale, municipale sau locale, mai arată comunicatul de presă al CE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În ceea ce priveşte oportunităţile oferite de tranziţia verde, cinci din zece respondenţii români sunt de acord că politicile de combatere a schimbărilor climatice vor crea mai multe locuri de muncă noi decât vor elimina (vs 57% media UE), iar 56% consideră că aceste locuri de muncă vor fi de bună calitate (61% media UE).

În ceea ce priveşte preţurile la energie, accesibilitatea preţurilor la energie, produse şi servicii durabile reprezintă o preocupare majoră. 84 % dintre respondenţii români (93% media europeană) consideră că nivelul actual al preţurilor la energie reprezintă o problemă gravă.

Comisia a prezentat deja o serie de acţiuni pentru o tranziţie verde echitabilă şi va continua să plaseze cetăţenii în centrul eforturilor politice.

„Pactul verde european urmăreşte să îmbunătăţească bunăstarea şi sănătatea cetăţenilor şi a generaţiilor viitoare, iar principiile sale fundamentale sunt echitatea şi solidaritatea. Sunt disponibile fonduri semnificative ale UE pentru a sprijini statele membre, de exemplu prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, al Fondului social european Plus şi al Mecanismului pentru o tranziţie justă, precum şi o serie de iniţiative de politică menite să abordeze problema preţurilor ridicate la energie. Recomandarea Consiliului privind asigurarea unei tranziţii echitabile către neutralitatea climatică le oferă orientări concrete statelor membre cu privire la adoptarea de măsuri care să abordeze aspectele sociale şi de ocupare a forţei de muncă”, indică sursa citată.

Anul european al competenţelor, 2023, propus de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, va oferi un nou impuls pentru a le oferi în continuare europenilor competenţele necesare pentru tranziţia verde. Dimensiunea socială a tranziţiei verzi va fi tema principală a Forumului european privind ocuparea forţei de muncă şi drepturile sociale din 16-17 noiembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.