Sindicatul Promedica spune că dacă personalului medical nu îi sunt respectate drepturile salariale, atunci acesta va lupta în stradă, precizând că există toleranţă zero faţă de orice tentativă de a nu asigura salariile medicilor sau de a le reduce.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatul Promedica a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban prin care îi atrage atenţia că salariile personalului medical trebuie asigurate indiferent de situaţia economică. Sursa citată menţionează că afirmaţia premierului că nu mai sunt bani pentru salarii în sănătate până la sfârşitul anului a declanşat o stare de alertă în spitale.

“În acest moment, în unităţile medicale oamenii se tem să nu apară scăderi salariale, ce ar putea să îi afecteze, în mod grav. Ne-am săturat să auzim mereu acelaşi: <<nu mai sunt bani>>. Avem cu toţii nevoie de soluţii, nu de ameninţări, debusolare şi teama că mâine nu ne vom primi banii. Aşteptăm de la dumneavoastră perspectiva unui viitor mai bun, a asigurării unui climat de muncă benefic desfăşurării activităţii medicale. Avem nevoie de siguranţă şi stabilitate. Noi suntem aici să construim, nu să dărâmăm ceea ce am reuşit să obţinem până în acest moment pentru medici şi sistemul medical, pentru siguranţa pacientului”, se arată în scrisoarea deschisă.

Sindicatul Promedica susţine că dacă drepturile salariale ale medicilor nu sunt respectate, atunci aceştia vor ieşi în stradă.

“Vă rugăm să nu vă uitaţi promisiunile făcute înainte de a ajunge la putere şi să acordaţi prioritate celui mai important sector: sănătatea. Dacă medicilor nu le sunt respectate drepturile salariale cuvenite, suntem pregătiţi să luptăm în stradă. Avem toleranţă zero faţă de orice tentativă de a nu asigura salariile medicilor sau de a le reduce. Suntem gata să protestăm pentru a ne apăra”, se mai precizează în documentul citat.

Sindicatul Promedica avertizează că scăderea salariilor va lăsa România fără medici buni.

“Scăderea salariilor medicilor ar atrage după sine un exod masiv al cadrelor medicale, către spitalele din alte state, unde sunt trataţi cu respect şi remuneraţi pe măsura muncii depuse. La fiecare şase ore, un medic pleacă din România. România ocupă penultimul loc la nivel de Uniune Europeană la capitolul medici pe cap de locuitori. Mai prost decât noi stau doar polonezii. Datele Eurostat arată că, în România, sunt 276 de medici la sută de mii de locuitori, în vreme ce Grecia are de mai bine de două ori mai mulţi medici decât ţara noastră. Scăderea salariilor ar însemna agravarea acestei situaţii şi aşa îngrijorătoare. Prin urmare, vă rugăm să vegheaţi la respectarea drepturilor salariale ale medicilor şi să nu permiteţi apariţia unei crize majore în sistemul medical”, a mai transmis Sindicatul Promedica prin scrisoarea deschisă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.