Preşedintele Sindicatului Bibliotecii Naţionale a României, Elena Bucur, a declarat vineri, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că în proiectul Legii salarizării unitare sunt prevăzute creşteri pentru angajaţii BNaR care ajung şi la 140 la sută. Elena Bucur a precizat că, în prezent, mulţi angajaţi ai Bibliotecii Naţionale, cu studii superioare, au salarii mai mici decât ale unui bibliotecar comunal, ceea ce nu este normal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am susţinut reaşezarea sistemului de salarizare şi repunerea Bibliotecii Naţionale în fruntea sistemului naţional de biblioteci. Acum, salariaţii Bibliotecii Naţionale a României (BNaR), mulţi dintre ei, specialişti cu studii superioare, au salarii mai mici decât ale unui bibliotecar comunal, ceea ce nu este firesc. Din ceea ce am văzut, în grila actuală salariile sunt ok şi, într-adevăr, se va face o corecţie”, a spus Elena Bucur.

Liderul sindical a precizat că, în 2015, bibliotecile universitare au avut o creştere salarială de 25 la sută, iar atunci Biblioteca Naţională a României a rămas mult în urmă.

"Prin Ordonanţa 2/2017, bibliotecile comunale aparţinând consiliilor locale au avut o creştere de 20 la sută, Biblioteca Naţională a României nu a primit nimic”, a mai spus Elena Bucur.

Preşedintele Sindicatului Bibliotecii Naţionale a României (SBNR) a mai declarat că, din ce a văzut în proiectul de lege, poate să spună că este mulţumită, pentru că vor fi creşteri salariale care vor ajunge până la 140 la sută.

"Sunt avantajate funcţiile mici, salariile mici, care vor avea o creştere şi de 100 la sută, procentual, începând cu 2018, începând de la 12 la sută, până în 2021 ajungând de la 76 la sută până la 100 la sută. Vor ajunge chiar şi la 140 la sută”, a spus Elena Bucur.

Ea a adăugat că Biblioteca Naţională are în prezent aproximativ 228 de angajaţi, deşi, conform legii şi aşa cum ar avea nevoie, ar trebui să fie 995.

"Noi am cerut ca în 2017, să fim măcar 350 de angajaţi. Acum, un salariat al Bibliotecii Naţionale acoperă doi-trei salariaţi”, a mai spus preşedintele SBNR.

Discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare au început luni, primii care au fost la negocieri fiind sindicaliştii din apărare şi ordine publică. Negocierile au continuat marţi cu sindicatele din sănătate şi joi cu sindicaliştii din educaţie, iar vineri au avut loc discuţii cu federaţiile din cultură. 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat joi, că trebuie ca, în final, toate sumele să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană şi că va fi o distribuţie corectă a sporurilor, nu ca până acum, când şefii luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor.

“Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor, să nu se mai întâmple ca până acum, când unii, doar pentru că erau şefi, luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă normă de hrană şi să aibă acest voucher de vacanţă, atunci în nivelul sporurilor trebuie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă şi în niciun caz nu va fi mai mult decât este prognozat”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai spus că suma de 32 de miliarde de lei nu va merge uniform de la bază spre vârf, adică toţi bugetarii să primească acelaşi coeficient, pentru că atunci s-ar adânci şi mai mult diferenţele salariale existente acum, iar sindicatele au fost de acord că aceasta este varianta cea mai corectă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.