Sindicaliştii Cartel Alfa acuză Guvernul că doreşte "distrugerea Pilonului I de pensii", susţinând că din partea unor miniştri are loc "un atac concertat" asupra acestuia. "Considerăm că toate aceastea reprezintă acţiuni extrem de grave şi iresponsabile, care urmăresc un scop clar şi cinic: inducerea neîncrederii populaţiei în sistemul public de pensii, distrugerea sistemului public de pensii pilon I prin mărirea cotei virate către pilonul II şi neaplicarea majorării pensiilor prevăzute de noua lege”, susţine liderul de sindicat Bogdan Hossu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentantul Cartel Alfa aduce în atenţia publică afirmaţiile unor membri ai Guvernului referitoare la Pilonul I de pensii, acuzând că este vorba despre un "atac concertat” asupra sistemului public de pensii şi despre declaraţii "care induc panică şi neîncredere în rândul populaţiei”.  
 
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
"Asistăm la un atac concertat asupra sistemului public de pensii pilon I. Miniştrii noului guvern şi liderii PNL se întrec în declaraţii care induc panică şi neîncredere în rândul populaţiei: sistemul de pensii de astăzi este ca un CARITAS (Florin Câţu), Pilonul I este într-un “pericol iminent” (Violeta Alexandru). Se aruncă în public propuneri aberante precum creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani (în condiţiile în care nici ţări în care speranţa de viaţă este cu zece ani mai mare decât în România nu au o astfel de vârstă de pensionare). Considerăm că toate aceastea reprezintă acţiuni extrem de grave şi iresponsabile, care urmăresc un scop clar şi cinic: inducerea neîncrederii populaţiei în sistemul public de pensii, distrugerea sistemului public de pensii pilon I prin mărirea cotei virate către pilonul II şi neaplicarea majorării pensiilor prevăzute de noua lege”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, marţi, de Cartel Alfa. 
 
Sindicaliştii acuză că, în ultimele decenii, sistemul public de pensii "a fost subminat în mod deliberat şi sistematic prin acţiuni politice" precum diminuarea constantă a contribuţiilor sociale, transferul de taxe şi eliminarea responsabilităţii sociale a angajatorilor pentru susţinerea sistemelor publice de securitate socială, includerea în sistemul general de pensii pe bază de contribuţii a unor categorii de pensii care nu au fost acordate pe bază de contributivitate, excluderea din sistemul de contribuţii universal a unor categorii precum avocaţi, notari, lucrători independenţi.
 
Sindicaliştii susţin, de asemenea, că este vorba despre o "lipsă de preocupare pentru creşterea gradului de colectare", dar şi "menţinerea veniturilor mici, şi în consecinţă, un nivel scăzut al contribuţiilor, prin distrugerea sistemului de negociere colectivă”. 
 
Liderul Cartel Alfa susţine totodată că observă "cu deosebită îngrijorare o tendinţă din ce în ce mai accentuată de a proteja business-ul şi profiturile” celor care activează în sistemul de pensii private, "în detrimentul siguranţei vietii cetăţenilor obligaţi să contribuie”.
 
"Mai concret, nu vedem nicio preocupare pentru a finaliza şi a îmbunătăţi legislaţia Pilonului II. Având în vedere că pilonul II nu este o opţiune, ci o obligaţie – siguranţa sa trebuie garantată prin lege. Or, nici acum, după 12 ani de la debutul sistemului, nu avem reglementat cum se vor calcula pensiile din Pilonul II, cum şi de către cine vor fi acordate. Mai mult, nu există nicio preocupare pentru ca sistemul să aibă un randament real pozitiv (să acopere rata inflaţiei şi ceva pe deasupra). Având în vedere toate acestea, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” retransmite solicitarea pentru a convoca de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social pentru o discuţie cu toţi actorii sociali în vederea finalizării şi reglementării corecte a sistemului de pensii administrat privat, inclusiv a reformei din domeniul pensiilor care se doreşte a fi realizată”, precizează Cartel Alfa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.