Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, marţi, sentinţa definitivă în dosarul în care Mihail Vlasov a fost judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie, printre care delapidare în formă continuată şi fals în înscrisuri. Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a fost condamnat la 5 ani de închisoare, la care se adaugă 3 ani din restul celorlalte sentinţe. Magistraţii au dispus revocarea liberării condiţionate

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Suciu Mariana-Rodica, Grigorescu Rodica-Luiza, Vlasov Elena-Ingrid, Zdrobici Nicolai, Vlasov Mihail şi Nedelcu Marian împotriva Sentinţei penale nr. 165/F din data de 3 august 2018 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, pronunţată în Dosarul nr. 8019/2/2016 (3954/2016). Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată”, a transmis, marţi, instanţa supremă.

Rejudecând:

VLASOV MIHAIL:

1. (...) pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (5 acte materiale), condamnă pe inculpatul Vlasov Mihail la pedeapsa principală de 4 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) (dreptul de a fi preşedinte în cadrul vreunei persoane juridice), ca pedeapsă complementară.

(...) interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) (dreptul de a fi preşedinte în cadrul vreunei persoane juridice) din Codul penal, ca pedeapsă accesorie.

2. Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Vlasov Mihail pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (...) de la 2 ani şi 6 luni închisoare, la 1 an închisoare.

3. Menţine pedeapsa principală, pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie stabilite pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, precum şi a art. 5 din Codul penal.

4. ... constată că infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Vlasov Mihail în prezenta cauză sunt concurente cu infracţiunile de trafic de influenţă pentru care a fost condamnat (...) şi de dare de mită pentru care a fost condamnat (...)

5 (...) dispune anularea liberării condiţionate a persoanei condamnate Vlasov Mihail din executarea pedepsei rezultante de 5 ani şi 8 luni închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 39/31.03.2017 pronunţată de Curtea de Apel Iaşi

7. (...) aplică inculpatului Vlasov Mihail pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 ani închisoare [reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse principale], în total 8 ani închisoare.

În baza art. 45 alin. (3) lit. a) din Codul penal, aplică inculpatului Vlasov Mihail pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal şi a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi preşedinte în cadrul vreunei persoane juridice), pe o perioadă de 5 ani.

(...) aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal şi a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi preşedinte în cadrul vreunei persoane juridice).

Deduce din durata pedepsei închisorii pronunţate perioada în care inculpatul a fost reţinut, arestat preventiv şi arestat la domiciliu, de la data de 19.03.2014 la 24.04.2014, respectiv de la 24.04.2014 la 29.08.2014, precum şi perioada executată, de la data de 18.06.2015 la 3.11.2017.

GRIGORESCU RODICA LUIZA:

În baza art. 91 din Codul penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 din Codul penal.
(...) impune inculpatei GRIGORESCU RODICA LUIZA să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială

Pedeapsa accesorie se va executa numai în măsura în care pedeapsa principală devine executabilă.

SUCIU MARIANA RODICA

Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatei SUCIU MARIANA RODICA pentru comiterea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (5 acte materiale). (...) aplică inculpatei SUCIU MARIANA RODICA pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare [reprezentând 1/3 din pedeapsa principală stabilită pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale)], în total 2 ani şi 10 luni închisoare.

În baza art. 45 alin. (1) din Codul penal, aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) din Codul penal şi a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi director general în cadrul vreunei persoane juridice), pe o perioadă de 3 ani.

În baza art. 45 alin. (5) şi (1) din Codul penal, aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal şi a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi director general în cadrul vreunei persoane juridice), ce se va executa numai în măsura în care pedeapsa principală devine executabilă.

În baza art. 91 din Codul penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani

ZDROBICI NICOLAI

În baza art. 91 din Codul penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani (...) obligă pe inculpatul ZDROBICI NICOLAI ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. (2) din Codul penal, impune inculpatului ZDROBICI NICOLAI să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială 

NEDELCU MARIAN

1. (...) condamnă pe inculpatul NEDELCU MARIAN, la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul penal, ca pedeapsă complementară, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare, în formă continuată (5 acte materiale).

VLASOV ELENA INGRID

(...) dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei VLASOV ELENA INGRID sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare sub forma complicităţii, în formă continuată

Sentinţa magistraţilor este definitivă.

În august 2018, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea la 9 ani şi 10 luni de închisoare a lui Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ în cel de-al treilea dosar de corupţie. 

În noiembrie 2016, Mihai Vlasov a fost trimis în judecată de DNA pentru folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii unor foloase, delapidare în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar a fost inculpată şi fiica lui Vlasov, Ingrid, pentru complicitate la delapidare în formă continuată, dar şi Suciu Mariana Rodica, la data faptelor director general la ROMEXPO S.A. pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.