Senatorii au dezbătut, miercuri, proiectul conform căruia locuitorii din Târgu Mureş şi Râmnicu Vâlcea, oraşe puternic poluate, ar putea să se pensioneze cu doi ani mai devreme, liberalii atrăgând atenţia că se creează un precedent ce va afecta sistemul de pensii, în timp ce social-democraţii au arătat că legea ar intra în vigoare abia din 2030.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorii PNL şi PSD s-au contrat în dezbaterile din plen pe tema oportunităţii aplicării unei astfel de prevederi privind pensionarea anticipată, în zonele cu poluare.

Senatoarea PNL Mariana Câmpeanu a atras atenţia că în România sunt multe zone cu poluare, în această categorie intrând chiar Bucureştiul, sau zonele de extracţie a aurului, precum Copşa Mică sau Zlatna. 

”Asta însemană că în curând toată populaţia României va beneficia de aceste prevederi. Gândiţi-vă la deficitul de la bugetul de pensii. Să depăşim zona de impact electoral. A mai fost o propunere şi sigur va urma o avalanşă. Mai bine propuneţi de la început ca toată populaţia să iasă mai repede la pensie cu trei ani”, a spus Mariana Câmpeanu. 

Senatorul PSD Liviu Marian Pop a declarat că este cetăţean al municipiului Baia Mare şi s-ar încadra în prevederile legale actuale dacă ar avea domiciliul acolo. El a atras atenţia că, dacă propunerea legislativă va trece, îşi va produce efectele abia din 2030.

”Ar trebui făcută o analiză la Comisia de muncă, poate ar fi bine să se reîntoarcă la comisie”, a spus senatorul PSD. 

Senatorul PSD Petru Frătean a respins opiniile colegilor săi liberali. ”S-a creat o confuzie În lege, această prevedere există. E vorba de zone cu un grad de poluare atestat. Ideea că se deschide o cutie a Pandorei e o confuzie, se rezolvă o situaţie concretă şi reală”, a spus senatorul PSD. 

Senatoarea PNL Mariana Câmpeanu a cerut, de la tribună, retrimiterea propunerii legislative la comisia raportoare.

”Rog ministerul să se gândească foarte bine. Dacă stabilim acest lucru într-o zonă ultracalamitată, fiecare se va duce acolo, îşi va face viză de flotant, pentru a beneficia de această reducere la pensie”, a adăugat aceasta. 

Supusă la vot, retrimiterea iniţiativei legislative a fost respinsă, cu 28 de voturi ”pentru”, 21 voturi ”împotrivă” şi o abţinere.

Legea are caracter organic şi urmează să intre la vot final în şedinţa plenului Senatului de luni. 

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice dădea posibilitatea pensionării anticipate cu doi ani, fără penalităţi, locuitorilor din Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna şi celor de pe o rază de 8 kilometri în jurul celor trei oraşe deoarece au fost ”zone afectate de poluarea remanentă datorită extragerii şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor”.

Printr-o iniţiativă a deputaţilor Corneliu Buicu, Vasile Gliga şi senatorului Alexandru Frătean, toţi de la PSD, pe această listă a fost inclus şi Târgu Mureş, afectat de poluarea de la Azomureş.

”Odată cu eliminarea treptată a poluării, nu va mai fi nevoie de această prevedere legislativă, însă acum se impune pentru a compensa neglijenţa statului român care, timp de zeci de ani, a omis efectuarea unor investiţii în reducerea poluării”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În cadrul Comisiei pentru muncă a Senatului a fost însuşită o observaţie a Consiliului Legislativ, legată de poluarea produsă de combinatul Oltchim, astfel că şi oraşul Râmnicu-Vâlcea a fost inclus în lista beneficiarilor.

Pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor este forul decizional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.