Un proiect de lege aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a plenului Senatului le dă posibilitatea persoanelor care au locuit timp de 30 de ani în Târgu Mureş şi Râmnicu Vâlcea să se pensioneze cu doi ani mai devreme, fără penalităţi, din cauza noxelor produse de combinatele chimice din aceste oraşe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice dădea posibilitatea pensionării anticipate cu doi ani, fără penalităţi, locuitorilor din Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna şi celor de pe o rază de 8 kilometri în jurul celor trei oraşe deoarece au fost ”zone afectate de poluarea remanentă datorită extragerii şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor”.

Printr-o iniţiativă a deputaţilor Corneliu Buicu, Vasile Gliga şi senatorului Alexandru Frătean, toţi de la PSD, pe această listă a fost inclus şi Târgu Mureş, afectat de poluarea de la Azomureş.

”Odată cu eliminarea treptată a poluării, nu va mai fi nevoie de această prevedere legislativă, însă acum se impune pentru a compensa neglijenţa statului român care, timp de zeci de ani, a omis efectuarea unor investiţii în reducerea poluării”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În cadrul Comisiei pentru muncă a Senatului a fost însuşită o observaţie a Consiliului Legislativ, legată de poluarea produsă de combinatul Oltchim, astfel că şi oraşul Râmnicu-Vâlcea a fost inclus în lista beneficiarilor.

Pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor este forul decizional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.