Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău, Adrian Vintilescu, şi-a dat demisia din funcţie, în urma scandalului celor 67 de copii cu deficienţe de auz şi vedere, din mai multe judeţe, pe care Protecţia Copilului i-a pus în plasament de urgenţă pentru a le plăti masa şi cazarea la internate, părinţii acestora fiind decăzuţi din drepturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Domnul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, Vintilescu Belciug Adrian, a solicitat, astazi (n.r. - luni), încetarea numirii temporare din funcţie, din motive personale şi de sănătate. Atribuţiile vor fi preluate, până la numirea unui nou director general, de către domnul Ştefan David, director adjunct al DGASPC Buzău”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Buzău.

Consilierii judeţeni PNL solicitau, printr-un comunicat de presă, demiterea de urgenţă a directorului DGASPC Buzău, Adrian Vintilescu.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului (ANPC) şi Consiliul Judeţean (CJ) Buzău fac anchete la Protecţia Copilului Buzău după ce 67 de copii cu deficienţe de vedere şi auz din mai multe judeţe, dar care învaţă în două şcoli speciale buzoiene, au fost preluaţi de instituţie în regim de urgenţă, iar părinţii au fost decăzuţi din drepturi, fără să fie înştiinţaţi sau fără să li se explice de ce a fost nevoie de o astfel de măsură, ei primind acasă informări de la Tribunal.

Într-un raport al Curţii de Conturi Buzău se arăta că, timp de trei ani, Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău ar fi cheltuit ilegal sume din bugetul instituţiei pentru a plăti masa şi cazarea a 67 de copii cu probleme de vedere sau de auz, ce provin din alte judeţe, dar care învaţă în două licee speciale buzoiene.

Potrivit raportului, în acest caz a fost produs un prejudiciu de peste 6,7 milioane de lei, iar banii trebuie recuperaţi de la direcţiile de protecţie a copilului din judeţele din care provin copiii.

În acest context, conducerea DGASPC Buzău a dispus ca cei 67 de copii cu probleme să fie preluaţi de instituţie din familiile lor în regim de urgenţă, pentru a putea primi în continuare cazare şi masă în judeţul în care sunt înscrişi la şcoală. Este vorba despre 40 de copii din 15 judeţe, care învaţă la Liceul pentru Nevăzători, dar şi despre 27 de copii din şase judeţe, care frecventează cursurile Liceului pentru Surzi.  

Părinţii celor 67 de copii au susţinut că au aflat că au fost decăzuţi din drepturi abia în momentul în care au primit de la Tribunal o înştiinţare prin care erau informaţi că trebuie să vină în instanţă şi să explice motivele pentru care şi-au abandonat copiii în grija statului.

“Nu am fost informaţi dinainte de DGASPC, nici de la Prahova, nici de la Buzău, despre această măsură şi despre consecinţele ei. Ne-am trezit cu nişte plicuri de la Tribunal ca pârâţi într-un dosar, am căzut la mijloc şi noi, şi copiii. Nu am ştiut ce înseamnă acest plasament de urgenţă, dar ştiu că se aplică doar copiilor abuzaţi. Noi nu avem astfel de probleme şi ne-am trezit peste noapte cu aceste plicuri care ne- au îngrijorat. Este o măsură abuzivă”, a declarat  Marian Bucur, un părinte din Bucov, Prahova, al cărui copil este înscris la un liceu special din Buzău.

Pe de altă parte, reprezentanţii de la Protecţia Copilului Buzău spuneau că în prezent celor 67 de copii cu deficienţe de auz şi vedere, care fuseseră puşi în plasament de urgenţă, le sunt asigurate condiţiile pentru participarea la cursuri, dar şi o bună relaţie cu familiile lor. Ei precizau că părinţii copiilor au fost informaţi la începutul anului şcolar despre faptul că Direcţiile de Protecţia Copilului din judeţele de unde aceştia provin nu au plătit pentru hrana şi cazarea în internate a minorilor şi că exista posibilitatea ca aceştia, pentru a fi menţinuţi în şcoală, să fie luaţi în plasament de urgenţă.

Consiliul Judeţean (CJ) Buzău va înfiinţa o comisie de anchetă în cazul celor 67 de copii cu deficienţe de auz şi vedere, din mai multe judeţe, pe care Protecţia Copilului i-a pus în plasament de urgenţă pentru a le plăti masa şi cazarea la internate, părinţii acestora fiind decăzuţi din drepturi. Şeful CJ Buzău a spus că ”această procedură trenează de ani de zile la Protecţia Copilului şi trebuie să fie rezolvată”.

Comisia de anchetă va fi coordonată de preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, care a declarat că vor fi verificate documentele din ultimii cinci ani care vizează plasamentele copiilor din alte judeţe, care învaţă la Liceul pentru Nevăzători şi la Liceul pentru Surzi, ambele din Buzău.

”Se vor verifica documentele din ultimii cinci ani aferente plasamentelor copiilor provenind din alte judeţe din Centrele rezidenţiale nr. 10 şi 11, se va verifica legalitatea şi oportunitatea măsurilor dispuse, stabilirea responsabilităţilor legale privind măsurile adoptate şi evaluarea serviciilor rezidenţiale furnizate de Centrele 10 şi 11, precum şi a colaborării cu instituţiile de învăţământ specia. Această procedură trenează de ani de zile la Protecţia Copilului şi trebuie să fie rezolvată odată. Trebuie reglementată printr-o lege. Liceele nu sunt ale noastre, doar internatele, iar acolo este vorba despre interese. Noi am făcut din 2015 o adresă la Inspectoratul Şcolar, a ajuns la Ministerul Educaţiei şi de atunci nu s-a întâmplat nimic”, a spus Petre Emanoil Neagu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.