Guvernul a aprobat, joi, formarea grupului de lucru pentru reforma întreprinderilor publice, obiectiv important al Programului de Guvernare, care va fi condus de vicepremierul Dragoş Anastasiu şi care se va ocupa cu situaţia companiilor de stat, pentru reducea numărului de membri în CA-uri, revizuirea indemnizaţiilor, reducerea personalului excedentar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul a aprobat un memorandum privind constituirea grupului de lucru pentru reforma întreprinderilor publice.

Acest grup de lucru, constituit prin decizie a prim-ministrului, va analiza situaţia companiilor de stat şi va propune măsuri pentru asigurarea transparenţei în gestionarea întreprinderilor publice.

”Ghidul OCDE privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat este principalul standard internaţional pentru realizarea cadrelor eficiente de proprietate şi de guvernanţă corporativă pentru întreprinderile de stat. Ghidul OCDE în forma revizuită impune consiliilor de administraţie să deţină competenţele, integritatea şi obiectivitatea necesare pentru a-şi îndeplini funcţiile şi pentru a atinge standardele înalte de transparenţă, divulgare şi responsabilitate faţă de acţionari şi părţi interesate”, arată Guvernul.

Grupul va propune măsuri şi pentru reducerea numărului de membri în consiliile de administraţie şi în consiliile de supraveghere.

”Statul trebuie să se asigure că toate consiliile de administraţie şi consiliile de supraveghere ale întreprinderilor publice au autoritatea, competenţele şi obiectivitatea necesare pentru a-şi îndeplini funcţiile de orientare strategică, supraveghere a managementului riscurilor şi monitorizare a conducerii”, arată Executivul.

Grupul se va ocupa şi cu ”revizuirea indemnizaţiilor de conducere, precum şi a indicatorilor de performanţă în întreprinderile publice”.

”Nivelul de remunerare a directorilor executivi trebuie aliniat la interesele pe termen lung ale întreprinderii şi ale statului, inclusiv prin plafonarea indemnizaţiilor de conducere”, se menţionează în comunicat.

Grupul va lucra şi pentru stabilirea unor indicatori de performanţă financiari şi specifici care să fie relevanţi pentru o activitate eficientă

. ”Indicatorii de performanţă au rolul de a oferi o imagine a performanţei şi operaţiunilor întreprinderii publice şi permit părţilor interesate să analizeze îndeplinirea obiectivelor şi rezultatelor pentru o varietate de scopuri. Categoriile de indicatori de performanţă financiari obligatorii şi aplicabili tuturor întreprinderilor publice sunt următoarele: politica de investiţii, finanţarea, operaţiuni, rentabilitatea, rata de distribuire a profitului sub formă de dividende”, arată Guvernul.

Grupul de lucru va veni şi cu un plan de dezvoltare sau de investiţii conform strategiilor naţionale. Astfel, se are în vedere instituirea unui moratoriu în privinţa proiectelor finanţate integral de la bugetul de stat pentru asigurarea cofinanţării de către ţara noastră a proiectelor din PNRR.

Grupul de lucru se va ocupa şi cu reducerea personalului excedentar. Pentru atingerea obiectivelor de mai sus, se propun următoarele acţiuni:

1. Publicarea datelor, sumelor şi modificărilor legate de indemnizaţii + criterii de performanţă (termen).

2. Reorganizarea AMEPIP, prin modificarea legislaţiei aferente în vederea monitorizării activităţii întreprinderilor publice relevante, cu respectarea indicatorilor stabiliţi prin PNRR si conform standardelor OCDE.

3. Revizuirea indemnizaţiilor şi reducerea numărului de membri în consiliile de administraţie, prin modificarea corespunzătoare a legislaţiei în vigoare ( OUG nr. 109/2011 cu modificările si completările ulterioare), în acord cu cerinţele agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene.

4. Iniţierea modificării indicatorilor de performanţă la propunerea ministerelor şi Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice si reducerea provizoratelor atât la întreprinderile publice de la nivel naţional, cât şi de la nivel local.

5. Închiderea, fuziunea sau transferul acţiunilor întreprinderilor publice cu pierderi pentru mai mult de trei ani consecutiv.

6. Listarea la bursă a unor întreprinderi publice.

7. Extinderea numărului de companii agreate de ministere pentru pregătirea scrisorii de aşteptare şi a indicatorilor pentru selecţie.

8. Analiza arieratelor înregistrare de anumite întreprinderi publice.

”Grupul de lucru pentru reforma întreprinderilor publice va fi coordonat de vicepremierul Michael-Dragoş Anastasiu. Din această structură de lucru vor face parte vicepremierul Marian Neacşu, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei şi Secretarul General al Guvernului. Grupul de lucru îl va informa permanent pe prim-ministru cu privire la stadiul atingerii obiectivelor”, mai anunţă Guvernul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.