S&P 500 şi Nasdaq au atins noi maxime istorice joi, impulsionate de creşterea acţiunilor din sectorul tehnologic, în special după rezultatele solide ale gigantului Alphabet, care deţine Google, transmite Reuters.
În schimb, indicele Dow Jones a fost tras în jos de scăderi importante ale acţiunilor IBM, UnitedHealth şi Honeywell.
La ora 11:33 a.m. ET, S&P 500 a crescut cu 15,92 puncte (+0,25%) până la 6.374,83, iar Nasdaq Composite a urcat cu 53,37 puncte (+0,25%) la 21.072,20.
Acţiunile Alphabet au crescut cu 1,9% după ce compania-mamă a Google şi-a majorat prognoza de cheltuieli de capital pentru 2025 cu 10 miliarde de dolari, până la 85 de miliarde.
Investitorii au interpretat această mutare ca un semnal de încredere în investiţiile în inteligenţă artificială, în ciuda incertitudinilor comerciale.
Şi alte titluri mari din tehnologie au urmat trendul pozitiv: acţiunile Microsoft, Nvidia şi Amazon au crescut cu până la 1,7%.
Pe de altă parte, Dow Jones a scăzut cu 0,33%, tras în jos de titlurile UnitedHealth (-3,7%), IBM (-8%) şi Honeywell (-4,6%).
UnitedHealth a confirmat că cooperează cu o investigaţie a Departamentului de Justiţie privind practicile sale în sistemul Medicare. IBM a dezamăgit investitorii cu vânzări slabe în segmentul software, iar Honeywell, deşi a depăşit estimările şi şi-a îmbunătăţit prognoza anuală, nu a reuşit să impresioneze piaţa.
Acţiunile Tesla au suferit o corecţie severă, înregistrând o scădere de 9% după ce Elon Musk a avertizat că urmează ”câteva trimestre dificile”, din cauza reducerii stimulentelor pentru vehiculele electrice. Titlul Tesla a pierdut aproximativ 25% din valoare în 2025.
”Problemele Tesla au început înainte de implicarea politică a lui Musk. Cererea şi livrările erau deja în scădere,” a comentat Thomas Hayes, preşedintele Great Hill Capital.
Pe frontul comercial, un purtător de cuvânt al UE a sugerat că un acord cu SUA este ”la îndemână”, posibil incluzând un tarif general de 15% pentru importurile din blocul comunitar. Între timp, Trump a încheiat un acord cu Japonia privind reducerea tarifelor la 15%, iar China şi Coreea de Sud accelerează negocierile pentru a evita taxele americane.
Tarifele lui Trump încep să afecteze şi alte sectoare. American Airlines a scăzut cu 9,2% după ce a prognozat pierderi mai mari în T3, din cauza cererii slabe pe piaţa internă. Potrivit analiştilor, actualul conflict comercial este cea mai mare ameninţare pentru industria aeriană de la pandemia COVID-19.
Pieţele au reacţionat şi la vizita surpriză a preşedintelui Trump la sediul Rezervei Federale, pe fondul criticilor repetate aduse preşedintelui Fed, Jerome Powell, pentru refuzul de a reduce dobânzile. Deşi banca centrală este aşteptată să menţină dobânda neschimbată săptămâna viitoare, investitorii estimează cu o probabilitate de 60,4% o reducere în luna septembrie (potrivit FedWatch – CME).
Ultimul raport al Departamentului Muncii a arătat că numărul cererilor săptămânale de şomaj a scăzut la 217.000, fiind sub aşteptări, ceea ce confirmă rezilienţa pieţei muncii.
Totodată, activitatea economică în SUA a accelerat în iulie, iar companiile au început să majoreze preţurile, alimentând aşteptările privind o inflaţie mai rapidă, susţinută de scumpirea importurilor.
Pe New York Stock Exchange, acţiunile în scădere le-au depăşit pe cele în creştere într-un raport de 1,56 la 1, iar pe Nasdaq raportul a fost de 1,7 la 1.
S&P 500 a înregistrat 41 de maxime şi 3 minime în 52 de săptămâni, iar Nasdaq a bifat 65 de noi maxime şi 24 de minime.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.