Preşedintele chinez Xi Jinping le-a spus, joi, liderilor Uniunii Europene (UE) că Beijingul şi Bruxellesul trebuie să îşi consolideze încrederea reciprocă şi să facă „alegerea strategică corectă” într-o lume tulbure, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul unui summit China-UE desfăşurat în capitala chineză,  Xi şi-a exprimat, de asemenea, încrederea că ţara sa şi europenii ar putea găsi un „teren comun”, în pofida diferenţelor dintre ei - de la fricţiunile comerciale la războiul din Ucraina.

Întâlnirea şefului statului chinez cu Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, şi cu Antonio Costa, preşedintele Consiliului European, este menită să celebreze cea de-a 50-a aniversare a relaţiilor diplomatice.

Dar liderii europeni sosesc cu o listă lungă de dispute.

Printre acestea se numără un dezechilibru comercial major în defavoarea UE, temerile că piaţa europeană este inundată de produse chinezeşti ieftine şi subvenţionate şi apropierea dintre Beijing şi Moscova, care este privită cu suspiciune în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Cu cât situaţia internaţională este mai gravă şi mai complexă, cu atât mai mult China şi UE trebuie să intensifice comunicarea, să consolideze încrederea reciprocă şi să aprofundeze cooperarea”, le-a spus Xi Jinping oaspeţilor săi, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

În faţa „instabilităţii” din lume, „liderii chinezi şi europeni trebuie să dea încă o dată dovadă de clarviziune şi angajament şi să facă alegerea strategică corectă, care să răspundă aşteptărilor popoarelor lor şi să treacă testul istoriei”, a subliniat el.

La sosirea sa la Beijing joi, Ursula von der Leyen a declarat pe X că această vizită este "o oportunitate de a avansa şi de a reechilibra relaţiile dintre cele două părţi".

"Sunt convinsă că o cooperare reciproc avantajoasă este posibilă", a subliniat ea.

Bruxelles-ul a recunoscut că discuţiile de joi dintre înalţii săi oficiali şi Xi Jinping şi premierul Li Qiang ar putea fi tensionate.

"Ştim că nu suntem de acord cu China în multe privinţe", a declarat săptămâna trecută un înalt oficial european pentru AFP.

"Dar credem că este esenţial să avem acest tip de schimb foarte direct, deschis şi constructiv la cel mai înalt nivel".

În fruntea listei de preocupări a Europei se află deficitul comercial abisal cu Beijingul, care a atins 357 de miliarde de dolari (304 miliarde de euro) anul trecut.

Ca răspuns la apelul european de a „reechilibra” schimburile economice, Beijingul a îndemnat Bruxellesul să îşi reechilibreze mai întâi „mentalitatea” faţă de China.

Ursula von der Leyen a dat, de asemenea, asigurări că Bruxellesul va cere Beijingului să îşi deschidă mai mult piaţa pentru companiile europene şi să reducă restricţiile privind exporturile de pământuri rare - strategice pentru tehnologiile moderne.

UE a impus taxe vamale ridicate pentru vehiculele electrice fabricate în China, acuzând subvenţiile de stat chineze de denaturarea concurenţei în detrimentul producătorilor europeni.

Beijingul a negat aceste acuzaţii şi a răspuns cu investigaţii specifice privind importurile de carne de porc, coniac şi produse lactate europene.

Războiul din Ucraina urmează, de asemenea, să fie discutat. Europenii sunt suspicioşi cu privire la apropierea economică şi politică dintre China şi Rusia de la invazia din 2022. UE consideră că aceasta constituie un sprijin implicit pentru Moscova.

Săptămâna trecută, UE a adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei - vizând în special două bănci chineze. Această măsură l-a determinat pe ministrul chinez al comerţului să protesteze în faţa omologului său european.

Ucraina „este o problemă centrală pentru Europa”, a subliniat înaltul oficial european, care a acuzat companiile chineze de aprovizionarea economiei ruse cu bunuri cu dublă utilizare - adică produse civile care pot fi folosite în scopuri militare.

"Nu suntem naivi. Nu cerem Chinei să îşi taie legăturile cu Rusia, ci să îşi consolideze controalele vamale şi financiare", a spus el. 

Beijingul consideră că relaţiile sale cu Bruxellesul se află într-un „moment crucial de cotitură”.

„Pe fondul turbulenţelor internaţionale, al unilateralismului în creştere şi al protecţionismului galopant”, summitul „serveşte interesele nu numai ale celor două părţi, ci şi ale întregii lumi”, a declarat Guo Jiakun, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Progresele privind schimbările climatice, un domeniu tradiţional de cooperare, rămân posibile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.