Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, afirmă, joi, că reforma din sistemul sanitar trebuie să fie sistemică şi să plece de la situaţia reală din teren şi de la specificul fiecărui domeniu. De asemenea, medicul face apel la realizarea unei viziuni pe termen lung, care să şi fie pusă ăn aplicare, indiferent de schimbările de la nivel politic.
”România are nevoie de o reformă sistemică în sănătate, nu de intervenţii izolate sau care să ţină doar de efecte, trebuie să vedem cauzele. Trebuie să recunoaştem toţi că sunt probleme, că aşa nu mai poate merge mult timp”, a transmis, joi, Cătălina Poiană.
Preşedintele Colegiului Medicilor apreciază că ”avem politici fragmentate, schimbări frecvente şi lipsa unei viziuni strategice pe termen mediu şi lung în sănătate, care să fie validată cu toţi actorii politici şi de care să ne ţinem în implementare, dacă este o direcţie bună, indiferent «cine este la putere»”.
”Toţi vom fi, la un anumit moment, pacienţi ai acestui sistem de sănătate - deci, dacă nu plecăm prin străinătate să ne tratăm…aici vom fi trataţi în acest sistem de sănătate, pe care avem obligaţia să îl facem să funcţioneze cât mai eficient pentru pacient. Avem nevoie de o bună guvernanţă în sănătate şi de un plan strategic, de personal alocat corespunzător, infrastructură adecvată, eficienţă financiară şi digitalizare”, a mai transmis medicul.
Potrivit Cătălinei Poiană, politicile de sănătate care vizează reforma trebuie să pornească de la:
- analiza situaţiei actuale, bazată pe date concrete şi expertiză tehnică pe diferite teme a celor care fac analiza şi propun soluţii;
- implicarea tuturor actorilor (medici, pacienţi, decidenţi, societate civilă, alte categorii de personal din sănătate);
- alocări financiare direcţionate inteligent, astfel încât să optimizăm cât mai eficient resursele financiare. Aici trebuie avută în vedere şi valoarea din PIB cheltuită de România pe sănătate în raport cu restul sistemelor de sănătate de la nivel european. Înţelegem unde suntem financiar astăzi, auzim de deficit, dar trebuie să avem în vedere, să conştientizăm şi să ţinem cont şi de acest aspect foarte important când discutăm despre sănătate.
”Să nu uităm că resursa strategică a sănătăţii sunt medicii, să nu uităm că funcţionarea sistemului de sănătate se face cu medici, asistenţi medicali, personal mediu. Pentru resursa umană trebuie să avem politici clare de menţinere în ţară, salarizare corelată cu performanţa, investiţii în dezvoltarea acestora, asigurarea unui mediu de lucru sigur în care să şi poată performa, dar şi o distribuţie eficientă a resursei umane la nivel naţional - prin identificarea şi implementarea de soluţii de atragere a medicilor în zone cu deficit de către autorităţile locale”, a mai transmis medicul.
Poiană crede că şi medicii trebuie să pună pe primul plan profesionalismul, comunicarea corectă cu pacientul, integritatea şi înţelegerea că profesia medicală este despre viaţă, despre a face bine, despre empatie.
”România medicală contează şi va conta dacă există Respect Pentru Pacienţi, Respect Pentru Medici. Colegiul Medicilor din România - cel puţin în acest mandat - NU va face «compromisuri», ci va susţine reforme reale, pentru îmbunătăţirea, dezvoltarea şi eficientizarea sistemului de sănătate pe principii reale, pentru o dezvoltare a profesiei medicale”, a mai transmis preşedintele CMR.
Poiani preciyeayă că a văyut propunerile din pachetul de măsuri al Guvernului.
”Am văzut propunerile actuale, am discutat pe o parte dintre acestea, trebuie să vedem cum se vor implementa, dar trebuie să pornim, pentru a reporni sănătatea, plecând de la costuri reale, la finanţare, la eficientizare, la performanţă, la nevoia de infrastructură, la nevoia de legislaţie actualizată, la a face un sistem medical mai bun”, amai transmis Poiană.
Al doilea pachet de măsuri pregătit de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar cuprinde prevederi de eficientizare a sistemului sanitar şi de reducere a risipei şi fraudei din sistem.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.