Şeful DGA , chestorul Cătălin Ioniţă, a obţinut în instanţă plata retroactivă a sporului pentru titlul de doctor, deşi este acuzat că a plagiat teza de doctorat cap-coadă. Lucrarea sa este în atenţia Consiliului naţional de atestare a diplomelor., anunţă Digi24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cătălin Ioniţă şi-a obţinut doctoratul, suspectat ca ar fi un plagiat masiv, la Academia de Poliţie în anul 2014. Pentru că, timp de doi ani, Poliţia Română - el fiind atunci şeful investigatorilor de criminalitate economică - nu i-a plătit sporul lunar pentru acest titlu a acţionat instituţia în instanţă.

Conform Digi 24, Ioniţă S-a judecat doi ani cu Inspectoratul General de Poliţie. În septembrie 2018 a câştigat definitiv la Curtea de Apel Bucureşti.  Instanţa a decis ca acestuia să îi fie plătiţi retroactiv banii pe perioada 2014 - 2016, fiind vorba despre o sumă considerabilă.

În 28 ianuarie 2019, Press One relata că Ioniţă a plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină, la o lună după ce News.ro a scris că o parte dintr-un capitol al lucrării de doctorat a lui Cătălin Ioniţă, intitulată "Criminogeneza infracţiunilor cibernetice" şi susţinută în 2012, este identică unui fragment dintr-un articol cu titlul "Probleme juridice privind conţinuturile negative din Internet" apărut în 2003 într-o publicaţie juridică. Ioniţă a declarat la acel moment pentru News.ro că susţine în continuare că a făcut totul cu bună credinţă şi că a urmat recomandările făcute de coordonatorul lucrării lui. Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Ştefania Georgeta Ungureanu, a fost condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înşelat Academia de Poliţie, precum şi nouă doctoranzi ai acestei instituţii.

Cătălin Ioniţă a ţinut să precizeze că a făcut lucrarea dintr-o convingere personală, nu pentru titlu, şi că nu a urmărit să beneficieze de bani. "Oricum, suma pe care o primesc pentru titlul de doctor nu cred că va acoperi vreodată munca şi absenţa mea din familie", a spus Cătălin Ioniţă.
 
La sfârşitul lui ianuarie 2019, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost sesizat în legătură cu lucrarea sa de doctorat.
 
Jurnalista Emilia Şercan, cea care a relatat despre faptul că întreaga teză de doctorat a lui Ioniţă este un plagiat, relata recent că în 30 ianuarie Comisia de Etică a Academiei de Poliţie a fost sesizată în legătură cu plagiatul, iar după lege trebuia să se pronunţe până în data de 17 martie asupra tezei de doctorat. Tot Emilia Şercan a scris că la patru zile după apariţia articolului referitor la plagiat,  Ioniţă s-a internat în spital şi de atunci este într-un concediu medical prelungit de la săptămână la săptămână, sugerâd că acesta, care are aproape 43 de ani, ar intenţiona să se pensioneze.
 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.