Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a convocat, joi, o şeedinţă de urgenţă după ce s-a rupt un dig pe un iaz într-o comună din Neamţ. A fost evaluată situaţia şi măsurile pentru a limita afectarea poplaţiei. A fost transmis mesaj RO-Alert pe o distanţă de 20 de kilometri în aval.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La un iaz din localitatea Bălăneşti, comuna Bârgăuani, s-a rupt un dig. La faţa locului se află subprefectul judeţului, inspectorul şef al ISU Neamţ, pompieri din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ,  voluntari din cadrul SVSU Bârgăuani,  administratorul iazului şi reprezentanţi de la SGA. Au fost dispuse măsuri de avertizare a populaţiei din aval, fiind transmis mesaj prin RO-ALERT. Se va merge din casă în casă la gospodăriile aflate în zona de risc la inundaţii (aproximativ 5 - 6 în satul Bălăneşti şi 10 - 12 în satul Ghelăeşti) pentru a asigura avertizarea populatiei”, a transmis, joi, ISU Neamţ.

În urma situaţiei create, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, la care au participat specialiştii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Administraţiei Naţionale ‘’Apele Române’’, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor şi ai altor instituţii de profil, pentru a analiza evoluţia situaţiei hidrometeorologice actuale.

”Specialiştii ANAR au informat că, în cursul acestei zile, s-a creat o breşă la iazul piscicol din Bălăneşti- amonte, care are un volum de aproximativ 500 mii mc. Debitul estimat evacuat prin breşă a fost de cca 20 mc/s. În aval există Acumularea Bălăneşti 2, pe râul Valea Neagră (jud Neamţ), cu un volum de circa 600 mii mc/s. Capacitatea de evacuare în aval, de la al doilea iaz, este la nivel maxim - cca 18 mc/s. Administratorul ambelor iazuri este SC Petrol Fish SRL. Localităţile din aval au fost avertizate până la Trifeşti (cca 20 km)”, a transmis Ministerul Mediului.

Sursa citat a precizat că au fost deschişi toţi evacuatorii barajelor din aval.

De asemenea, a fost trimisă folie de plastic cca 750 mp pentru pregatirea unui deversor ad-hoc în zona mai joasă a coronamentului. SVSU Bălăneşti a intervenit cu balast pentru supraînalţare în zona joasă.

”S-au efectuat manevre de deschidere a pregolirilor astfel încât să preia volumele de apă, iar în acest moment rata de creştere a nivelului în lacul de preluare a scăzut. Se menţine permanent legătura cu IGSU care a trimis forţe suplimentare în zona (cca 30 angajaţi) pentru instalare şi intervenţii”, a mai transmis Ministerul Mediului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.