Prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a declarat că şcolile din Cluj-Napoca şi din alte două comune vor trece începând de joi, în scenariul 3 de funcţionare, cel care prevede cursuri exclusiv online deoarece rata incidenţei în aceste localităţi a trecut de 3 la mia de locuitori. De asemenea, în cele trei localităţi masca de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile publice începând de joi, fiind închise restaurantele, teatrele, sălile de jocuri de noroc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mircea Abrudean a afirmat, marţi, după şedinţa Comitetului Judeţean petnru Situaţii de Urgenţă, că au fost luate mai multe decizii având în vedere că în municipiul Cluj-Napoca şi în comunele Floreşti şi Tritenii de Jos rata incidenţei cazurilor de Covid-19 a depăşit 3 la mia de locuitori.

Prefectul a prezentat cele mai importante măsuri luate cu această ocazie.

“Obligativitatea purtării de mască astfel încât să acopere nasul şi gura pentru persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani în toate spaţiile deschise de pe raza acestor UAT-uri. Suspendarea activităţii restaurantelor şi cafenelelor la interior, ele rămân să funcţioneze mai departe pe terasăcu respectarea regulilor în exterior. De asemenea, pot funcţiona mai departe în regim de delivery/take away sau catering şi pot funcţiona la interior doar cele care sunt în hoteluri şi pensiuni doar pentru clienţii cazaţi. Suspendarea activităţii operatorilor în domeniul jocurilor de noroc, suspendarea activităţii instituţiilor de spectacole de cultură şi a cinematografelor şi restul activităţilor care erau deja interzise, activitatea în baruri, în cluburi şi discoteci rămâne interzisă”, a afirmat prefectul de Cluj.

De asemenea, o altă măsură importantă este trecerea la scenariul 3 de funcţionare, care prevede cursuri exclusiv online în cele trei localităţi. În această categorie intră 154 de unităţi de învăţământ din Cluj-Napoca, cinci din Floreşti, patru din Tritenii de Jos. 

Aceste măsuri intră în vigoare de la data de 22 octombrie, ora 00.00.

Mircea Abrudean a menţionat că măsura nu se aplică creşelor şi nici universităţilor.
El a afirmat că rata incidenţei în Cluj Napoca este de 3,36 la mia de locuitori, în Floreşti de 3,38, iar în Tritenii de Jos de 3,04.

Prefectul a menţionat că cetăţenii din aceste trei localităţi vor primi joi dimineaţă, între orele 7 şi 9 mesaj Ro Alert prin  care vor fi informaţi de măsurile luate.

Mircea Abrudean a mai declarat că sistemul medical este în continuare la capacitate maximă şi că nu vor fi locuri pentru toţi cei confirmaţi pozitiv în fiecare zi.

“Sperăm ca prin aceste măsuiri nedorite oamenii să înţelegeaă gravitaeta situaţiei în care ne aflăm şi încet, încetă să scădem presiunea de pe sistemul medical, care în continuare este la capacitate maximă. Chiar dacă am deschis Spitalul Clujeana asta nu înseamnă  că sunt suficiente locuri pentru toţi cei care sunt confirmaţi pozitiv în fiecare zi. Spitalul Clujeana are aproximativ 100 de locuri pentru pacienţi Covid, locuri normale şi 17 locuri la Terapie Intensivă din care funcţionează doar şase pentru că avem acolo un focar în rândul personalului medical de Terapie Intensivă”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

El a precizat că numărul mare de cazuri de pacienţi confirmaţi cu Covid-19 are legătură şi cu capacitatea de testare ridicată, menţionând că în judeţul Cluj se fac în fiecare zi aproximativ 2.500 de teste şi a dat ca exemplu judeţul Argeş, cu număr mai mic de cazuri depistate, dar unde se fac 400 de teste pe zi.

În judeţul Cluj, de la debutul pandemiei, aproape 6.000 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19, 228 dintre acestea numai în ultimele 24 de ore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.