Creierul uman continuă să se construiască mult mai mult timp după ce ne naştem decât se credea până acum, sugerează o nouă cercetare a oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea din Pittsburgh.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O nouă cercetare privind dezvoltarea creierului postnatal, publicată la finele lunii decembrie în revista Nature, pune în lumină procesele fundamentale care contribuie la dezvoltarea unor funcţii cerebrale importante, precum învăţarea, memoria şi navigarea spaţială.

Noile cercetări sugerează că migraţia neuronală extensivă continuă şi după naştere.

Astfel, cercetătorii au demonstrat că un subset de neuroni inhibitori din cortexul entorhinal (CE), o zonă a creierului esenţială pentru formarea amintirilor, continuă să migreze în această regiune unde construiesc noi conexiuni neuronale de la naştere până la vârsta copilăriei.

Cortexul entorhinal (CE) este o zonă a allocortexului creierului, situată în lobul temporal medial, un centru de reţea pentru memorie, navigare şi percepţia timpului. CE este principala interfaţă între hipocampus şi neocortex.

Studiul sugerează că migraţia neuronală postnatală extinsă în CE ar putea sta la baza perioadelor cheie de neuroplasticitate în timpul cărora creierul este deosebit de receptiv la schimbări şi adaptări.

Descoperirea indică, de asemenea, un posibil motiv pentru care neuronii CE sunt mai susceptibili la neurodegenerare, deoarece alte studii recente au constatat că acelaşi tip de neuron este afectat la începutul bolii Alzheimer.

Analizând eşantioane de creier care au fost furnizate, în parte, de banca de ţesuturi pentru epilepsie de la Spitalul de Copii din cadrul Centrului medical al Universităţii din Pittsburgh (UPMC) şi de departamentul de neuropatologie de la Spitalul Presbyterian al UPMC, echipa de cercetare este prima care demonstrează că, spre deosebire de ceea ce se credea anterior, migraţia neuronală de o asemenea amploare şi durată este extinsă în regiunile care controlează gândurile şi emoţiile.

Descoperirea oferă o explicaţie pentru modul în care creierul uman produce miliarde de neuroni noi într-un interval de timp foarte scurt, printr-un mecanism care le permite acestora să continue să apară şi după naştere.

”În general, se crede că creierul a terminat de recrutat neuroni în momentul în care un individ se naşte”, sepune Shawn Sorrells, profesor asistent de neuroştiinţe la Colegiul de Ştiinţe al UPMC.

”Suntem incredibil de entuziasmaţi să descoperim nu numai că migraţia neuronală pe scară largă continuă în regiuni specifice ale creierului, dar că acest proces continuă şi la vârste la care copiii încep să meargă”, a mai menţionat cercetătorul american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.