A avea un cancer nu înseamnă neapărat şi durere. Sunt, însă, pacienţi oncologici care se confruntă cu dureri mari, care pot fi tratate cu succes. ,,În ceea ce priveşte terapia durerii, am constatat în ultimii 5 ani de zile că în oncologie avem o gamă uriaşă de intervenţii pe care o putem oferi pacienţilor cu cancer”, a declarat, la cea de-a treia ediţie a dezbaterii Cancer Survivor 360, dr. Ovidiu Palea, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, singurul medic din România certificat în terapia durerii de către World Institute of Pain, membru al Consiliului ESRA Specialist Terapia Durerii şi fondatorul Nord-Grup Medical Provita.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicul, care este şi coordonatorul Centrului Integrat de Terapia Durerii, a precizat că pe bolnavii de cancer îi sperie durerile şi sfârşitul crunt pe care-l au, dar  foarte des durerile din cancer nu sunt terminale.

,,Au dureri de la terapii: radioterapie, chimoterapie, de la operaţii care sunt de multe ori mai severe decât boala iniţială, dar putem să ajutăm aceşti pacienţi cu terapia durerii. Ştim foarte bine că pacienţii oncologici care nu au dureri trăiesc mai mult decât cei cu dureri pentru că durerea întunecă viitorul şi nu mai vor să trăiască”, a explicat dr. Ovidiu Palea.

Medicul a constatat că pacienţii cu cancer au răspunsuri spectaculoase la terapia durerii şi că recuperarea după intervenţii este foarte rapidă.

,,Intervenţiile se fac sub sedare, cu anestezie uşoară, în ambulatoriu sau pacienţii stau o noapte cel mult internaţi. Avantajul mare este că pacientul poate să reînceapă chimioterapia a doua zi faţă de o operaţie extinsă mare care necesită o recuperare complicată, trece o lună-două până la vindecare şi practic pierde o fereastră de terapie sistemică care este foarte importantă”, a afirmat dr. Ovidiu Palea, medic certificat în terapia durerii.

În opinia sa acest tip de terapie vine să facă o punte între tratamentul conservator, medicamentos şi operaţia clasică.

,,Pot să spun că pacientul oncologic este cel mai complex  pentru că în afară de teama că moare şi că sfârşitul va fi crunt, durerea este foarte complexă, este puternic emoţională, este foarte puternic legată de terapiile anterioare şi de intervenţiile chirurgicale pe care le-a avut”, a spus medicul.

Durerile din cancer sunt diferite de durerile de după operaţie sau de o durere cronică a unui pacient de 60 de ani care o are din diverse alte cauze, motiv pentru care este foarte important diagnosticul şi intervenţiile ghidate pentru a afla sursa durerii şi cauza acesteia atunci când medicamentele nu mai merg.

Fondatorul Nord-Grup Medical Provita şi coordonatorul Centrului Integrat de Terapia Durerii a atras atenţia că românilor le este frică de narcotice.

,,Avem o problemă culturală majoră, pentru că în România pacienţii trăiesc cu teama că dacă sunt puşi pe narcotice se apropie sfârşitul rapid, ceea ce este total greşit. Avem pacient de 7-8 ani de zile pe narcotice, pe morfină orală, care îşi vede viaţă. A înţeles că nu dependenţa de morfină este problema, ci toleranţa. Dacă merge cu morfină, de ce nu? Atunci când medicamentele ori nu îşi fac treaba ori au efecte secundare severe, vine terapia durerii”, a conchis dr. Ovidiu Palea la Cancer Survivor, un eveniment sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cu tematica „Speranţă şi reintegrare pentru supravieţuitorii de cancer- de la prevenţie şi diagnosticare timpurie la reintegrare deplină în societate”.

La dezbatere au participat atât supravieţuitori de cancer, cât şi medici care activează în domeniul oncologiei, experţi în sănătate publică, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi politicieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.