Salvamontiştii din Suceava avertizează că stratul de zăpadă ajunge până la 50 de centimetri grosime în masivele Rarău, Giumalău, Suhard şi Bistriţei şi până la un metru în Masivul Călimani, recomandându-le turiştilor care vor să meargă la munte să se echipeze corespunzător, să ţină cont de atenţionările meteorologilor şi să evite zonele cu acumulări de zăpadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Stratul de zăpadă în toată zona montană a judeţului Suceava (peste 1300 m) este cuprins între 15 şi 50 cm grosime în masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriţei şi de cca 80 - 100 cm în masivul Călimani, strat mai consistent pe versanţii nordici. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure şi golul alpin) şi pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate depăşi 2,5 m", arată reprezentanţii Salvamont Suceava.

Ca urmare, aceştia avertizează că, din cauza variaţiilor de temperatură, este posibilă formarea de gheaţă pe unele poteci turistice, cum ar fi circuitul Pietrele Doamnei, masivul Rarău - marcat cu cruce albastră şi au recomandat turiştilor folosirea colţarilor sau a altor echipamente care pot preveni alunecările pe gheaţă.

Turiştii sunt sfătuiţi să ţină cont de atenţionările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitaţii, etc.)  şi să nu se hazardeze pe traseele care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă pentru că, din cauza vizibilităţii scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt încă acoperite de zăpadă.

Totodată, se recomandă evitarea traversările zonelor de jgheab sau urcarea pe aceste zone, unde sunt acumulări mai mari de zăpadă viscolită şi cu cornişe de zăpadă la limita superioară, iar turiştii sunt sfătuiţi să fie echipaţi corespunzător, cu ghete, parazăpezi, jachetă de  vânt, polar, rucsac, căciulă, ochelari, apă, mâncare şi, în mod deosebit pentru masivul Călimani, rachete de zăpadă sau schiuri de tură, să ia numerele de telefon ale Serviciului Salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul este deschis.

"În cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze Serviciului Salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice", mai arată Salvamont Suceava.

Conform sursei citate, nu sunt recomandate următoarele trasee turistice: traseul marcat cu punct roşu, între şaua Negoiu şi Poiana Izvoarele în masivul Călimani; traseul marcat cu cruce roşie, între Poiana Izvoarele şi Coada Pietrosului, tot în masivul Călimani, din cauza unor acumulări mai mari de zăpadă viscolită care pe anumite porţiuni, din cauza evoluţiei vremii, pot deveni instabile; traseul marcat cu cruce roşie Poliţa Caprelor - cabana Giumalău, în masivul Giumalău;

Pentru accesul auto în zona montană, salvamontiştii recomandă ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă sau lanţuri antiderapante, doarece mai sunt zone cu zăpadă şi gheaţă, îndeosebi pe drumurile forestiere sau pe drumul judeţean Izvorul Alb - Rarău, pe ultimii 4-5 kilometri. 

Tronsoanele de drum deschise sunt: în Masivul Călimani - acces auto spre exploatare, din Gura Haitii, doar circa 4-5 kilometri, apoi pe jos; accesul pe drumul forestier Valea Haitii, spre Poiana Izvorelor, este recomandat numai autovehiculelor 4x4; în Masivul Rarău - Pojorâta-Motel Alpin Rarău-Chiril (Transrarăul) şi Câmpulung Moldovenesc-Sihăstria Rarău, apoi pe jos circa 1,5 ore; în Masivul Giumalău - pârâul Rusca - cabana Giumalău, numai 3-4 kilometri, apoi pe jos circa două ore şi jumătate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.