Aproape 1.450 de persoane au fost salvate, în perioada vacanţei şi a sărbătorilor de iarnă, de salvamontiştii din întreaga ţară, peste 500 dintre acestea fiind predate apoi serviciilor SMURD şi de Ambulanţă pentru a fi transportate la spitale. Reprezentanţii Salvamont anunţă că, în perioada menţionată, între 350 şi 500 de salvamontişti s-au aflat, zilnic, la datorie, fiind solicitaţi să intervină la aproape 1.400 de acţiuni de salvare şi acordare de ajutor medical. Majoritatea accidentelor au avut loc pe domenii unde se practică sporturi de iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au anunţat, marţi, că au centralizat activitatea celor 39 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România, în perioada 21 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019, corespunzătoare vacanţei şcolare şi sărbătorilor de iarnă.

Întrucât această perioadă reprezintă vârful de sezon turistic de iarnă, numărul turiştilor aflaţi la munte fiind foarte mare, a fost necesară  asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel maxim. Astfel, zilnic, între 350 şi 500 de salvamontişti s-au aflat la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont.

"În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 1.393 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 1.449 de persoane. Dintre acestea, 577 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgenţă la unităţile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar o persoană serviciilor IML", arată reprezentanţii Salvamont.

Dintre cele aproape 1.400 de intervenţii, în 1.204 cazuri a fost vorba de accidente produse pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, diferenţa fiind accidente în restul zonei montane.

Conform sursei citate, prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 870 de apeluri prin care se anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, în perioada de referinţă s-au primit 1.420 de apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproape 300 sunt salvatori montani angajaţi.

"Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de iarnă, în toate staţiunile din ţară ce deţin domenii de practicare a sporturilor de iarnă, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente", spun reprezentanţii Salvamont, care pot fi alertaţi prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.