Meteorologii au anunţat, joi, că riscul producerii de avalanşe la altitudini mari în Munţii Făgăraş şi Bucegi este de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, însemnând ”risc mare”. Stratul de zăpadă proaspătă este destul de mare şi nu are aderenţă la stratul mai vechi, existând posibilitatea declanşării de avalanşe medii şi mari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit meteorologilor, la peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş şi Bucegi riscul producerii de avalanşe este de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, însemnând ”risc mare”.

”Stratul de zăpadă a crescut în cea mai mare parte a zonei montane monitorizate cu 20-40 de centimetri, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate troiene şi acumulările de zăpadă pot fi mai importante. În partea superioară a stratului de zăpadă regăsim un strat instabil de 30-45 centimetri, alcătuit din zăpada recent căzută şi depus peste straturile mai vechi de zăpadă. Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă încărcare pe numeroase pante suficient de înclinate. În anumite situaţii sunt aşteptate declanşări spontane de avalanşe medii şi mari”, anunţă meteorologii.

Potrivit acestora, la altitudini mai mici riscul este însemnat, fiind de gradul trei.

La ora 14.00, stratul de zăpadă măsura 162 centimetri la Bâlea-Lac, 124 centimetri la Vârful Omu, 53 centimetri la Fundata, 51 centimetri la Predeal şi 48 centimetri la Sinaia.

Salvamontiştii recomandă turiştilor să nu se aventureze în afara părtiilor amenajate şi să nu părăsească zona cabanelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.