Meteorologii au anunţat risc mare de producere a unor avalanşe, cotat cu patru pe o scară de la unu la cinci, în zonele de mare altitudine din munţii Făgăraş, Bucegi, Parâng-Şureanu, Călimani-Bistriţei-Ceahlău şi Rodnei, avertizarea fiind valabilă până joi seară. Salvamontiştii reamintesc turiştilor că în sezonul rece traseele montane sunt închise şi le recomandă celor care merg la schi să nu iasă de pe pârtiile amenajate, întrucât se expun riscului de a fi surprinşi de avalanşă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform buletinului nivo-meteorologic emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, la altitudini de peste 1.800 de metri este risc mare de avalanşă în Făgăraş, Bucegi, Parâng-Şureanu, Călimani-Bistriţei-Ceahlău şi Munţii Rodnei.
 
În zonele înalte, stratul vechi de zăpadă a îngheţat şi s-a mai stabilizat, însă peste acesta s-a depus un strat nou de zăpadă, izolat consistent, care va mai creşte în următorul interval, depăşind pe alocuri 30-40 de centimetri. Pe pantele suficient de înclinate, se pot produce spontan avalanşe de dimensiuni medii şi mici, prin alunecarea stratului recent depus peste cel vechi şi îngheţat, riscul declanşării acestora fiind amplificat la supraîncărcări, explică meteorologii.
 
La altitudini mai mici de 1.800 de metri riscul de avalanşă este cotat cu gradul 3 din 5. 
 
Salvatorii montani amintesc că în sezonul rece traseele turistice rămân închise. 
 
”Stratul nou de zăpadă depăşeşte 50 cm, aşezat peste stratul vechi, îngheţat. Vântul a creat cornişe şi a produs acumulări însemnate de zăpadă pe văi. Nu vă aventuraţi pe văile de abrupt şi pe traseele turistice închise în sezonul rece. Nu ieşiţi de pe pârtiile de schi deschise, omologate şi amenajate din Sinaia”, le transmit, joi, într-un mesaj pe Facebook, salvamontiştii prahoveni turiştilor aflaţi pe Valea Prahovei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.