Fondatorul unei companii care a donat autorităţilor române mai multe aparate de plasmafereză folosite pentru tratare pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 anunţă ar putea retrage oferta de sponsorizare pentru alte 32 de aparate de plasmafereză acuzând ”dezinteresul şi blocajele birocratice din sistemul de sănătate”. Omul de afaceri susţine că ”Ministerul Sănătăţii nu şi-a respectat obligaţiile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Omul de afaceri Florin Hozoc, directorul unui grup de firme care include companii ce activează în sistemul medical, una dintre acestea donând autorităţilor române mai mute aparate de plasmafereză, anunţă că ar putea retrage oferta privind donarea a 32 de aparate de acest tip din cauza a ceea ce numeşte ”dezinteresul şi blocajele birocratice din sistemul de sănătate”.

”Vom retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de noi aparate de plasmafereză din cauza dezinteresului şi blocajelor birocratice din sistemul de sănătate Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) solicită public Ministerului Sănătăţii un răspuns privind oferta noastră de sponsorizare, făcută pentru alte 32 echipamente de recoltare a plasmei convalescente, pe lângă cele 18 deja instalate, precum şi pentru echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cazul în care nu vom primi un răspuns până la data de 15 iunie 2020, vom retrage aceste oferte”, anunţă Hozoc într-un comunicat de presă postat vineri pe pagina personală de Facebook.

Acesta acuză Ministerul Sănătăţii că ”nu şi-a respectat obligaţiile prevăzute în protocolul semnat cu ocazia donării primelor 3 aparate de plasmafereză, suplimentate ulterior cu încă 15”.

Astfel, fondatorul companiei care a semnat un protocol cu Ministerul Sănătăţii la începutul lunii aprilie susţine că Ministerul ”nu a realizat registrele online pentru donatorii şi receptorii de plasmă convalescentă, nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă, nu a reuşit să organizeze schimbul de informaţii dintre spitalele care tratează pacienţii COVID-19 şi centrele de transfuzie sanguină unde se recoltează plasma convalescentă, iar ulterior a ignorat apelurile noastre (dar şi cele venite din partea societăţii civile) privind corectarea metodologiei pentru donarea de plasmă convalescentă, care este mult mai restrictivă şi mai birocratică decât ghidul european aprobat de cele 28 de state membre UE”.

În documentul citat, omul de afaceri mai susţine că ”de două luni de zile, Ministerul Sănătăţii nu a dat un răspuns ofertei noastre privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate, chiar dacă am precizat clar că toate cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an de zile şi veneau însoţite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare”.

Totodată, omul de afaceri afirmă că Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii nu au dat un răspuns nici ofertei făcute de compania pe care o reprezintă în urmă cu peste lună de zile, de a pune la dispoziţie în mod gratuit, timp de 2 ani, echipamentele de testare NAT, inactivare virală, congelare ultra-rapidă şi depozitare a plasmei convalescente, ”care ar fi ajutat la crearea unei bănci de plasmă convalescentă pentru pacienţii COVID-19 din România, astfel încât statul să aibă capacitatea tehnică pentru a fi pe proprietarul şi depozitarul plasmei convalescente donate de români”.

”Chiar dacă ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a dovedit implicare şi bună credinţă în susţinerea terapiei cu plasmă convalescentă, structurile birocratice din minister au blocat şi continuă să blocheze reformele din domeniu şi eforturile societăţii româneşti de a pune pacientul în centrul sistemului de sănătate publică. Aceste blocaje nu ar trebui să rămână nepenalizate şi, de aceea, solicităm demiterea urgentă a Comisiei de Transfuzie din cadrul Ministerului Sănătăţii şi înlocuirea actualilor ei membri cu persoane din sistemul de transfuzie sanguină care, în această perioadă, au demonstrat implicare şi determinare pentru a salva vieţile pacienţilor”, se arată în comunicatul postat de Hozoc.

În data de 3 aprilie 2020 Ministerul Sănătăţii anunţa, printr-un comunicat de presă, că a semnat cu SC Besmax Pharma Distribution SRL un protocol privind donarea a trei echipamente de plasmafereză şi 3000 de kituri de colectare de plasmă în valoare totală de aproximativ 103.950 euro fără TVA, 63.000 euro  fiind costul echipamentelor şi 40.950 euro al kiturilor.

„Scopul donaţiei este să asigure accesul pacienţilor români infectaţi cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenţi, la fel ca pacienţii din alte ţări, care au autorizat acest tratament salvator de vieţi. (...) Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienţii infectaţi cu SARS-COV2), precum şi pentru tratamentul pacienţilor critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiştii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătăţii” anunţa Ministerul la acel moment.

Între timp, conform fondatorului Besmax Pharma, compania a mai donat un aparat şi a pus  la dispoziţie alte 14, care au fost oferite centrelor de transfuzie spre utilizare gratuită timp de un an.

”Eventuala retragere a ofertei noastre suplimentare (cele 32 de aparate de plasmafereză şi echipamentele pentru banca de plasmă convalescentă) nu va afecta în niciun fel cele 18 aparate deja instalate şi care funcţionează pentru colectarea de plasmă în beneficiul pacienţilor COVID-19” precizează comunicatul postat pe Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.