Între protestatarii care s-au aflat în prima parte a zilei de sâmbătă în Piaţa Victoriei din Bucureşti, adulţi cu sau fără copii, s-au numărat ingineri, profesori, corporatişti, studenţi, casnice şi lucrători în comerţ, majoritatea cu vârste de peste 30 de ani, care spun că s-au gândit de mai multe ori să emigreze sau chiar au lucrat timp de mai mulţi ani în străinătate şi care îşi doresc să trăiască în România, unde să aibă un nivel de trai şi un mod de viaţă decente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mulţi dintre adulţii protestatari au mărturisit că s-au gândit de mai multe ori să emigreze sau au lucrat în Spania şi Italia pentru un trai mai bun, dar s-au întors în ţară, pentru că aici se simt acasă.

Majoritatea manifestanţilor au vârste de 30 - 40 de ani şi recunosc că au dispute cu părinţii, pentru că aceştia nu sunt convinşi de efectele negative ale ordonanţei care a scos mii de oameni în stradă. Un angajat în IT, care a venit la protest alături de fiica sa, în vârstă de cinci ani, pe care vrea să o înveţe să aibă ”spirit civic”, a povestit că nu se poate înţelege cu părinţii săi, deşi au fost la manifestaţiile din Piaţa Universităţii, dar, din păcate, acum şi-au pierdut spiritul civic.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Părinţii mei au participat şi la Piaţa Universităţii, dar din păcate acum nu suntem pe aceeaşi lungime de undă. Am încercat să vorbesc cu ei, dar nu am dialogat prea mult pentru a nu şubrezi relaţiille. Au fost acum 26 de ani şi ei... Înţelegeau cum stau lucrurile, dar se pare că acum...Ei cred că noi suntem cei care suntem duşi de nas şi că nu înţelegem că, de fapt, ce se întâmplă cu ordonanţele nu e chiar aşa rău. Şi cred că noi suntem cei păcăliţi”, a spus bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, precizând că i-a explicat fiicei sale că actualii guvernanţi au făcut legi numai pentru ei.

În timp ce îşi urmăreşte fiica alergând alături de alţi copii, agitând baloane albastre, galbene şi roşii, bărbatul a explicat că s-a gândit să emigreze ”cam după fiecare alegeri” şi a explicat că nu i se pare corect să ceară şi demisia Guvernului, pentru că acest lucru ar însemna să ”se întoarcă împotriva” persoanelor care l-au votat.  

Un cuplu care lucrează în publicitate a atras atenţia cu pancarta pregătită pentru protest şi a acceptat să fie fotografiat de ceilalţi manifestanţi. Ei au explicat că au desenat un labirint, pentru că este simbolic pentru România acestui moment. ”Ajungem în acelaşi loc, de fapt, nu mai avem unde să mergem”, a explicat bărbatul, care îşi ţinea fiul pe umeri, în timp ce soţia sa ţinea pancarta.

Ei au mărturisit, la rândul lor, că nu se înţeleg deloc cu părinţii, care îi consideră prea tineri şi prea creduli, însă nu le-au ascuns că se află în Piaţa Victoriei, la protest.

”Nu ne înţelegem deloc cu părinţii. Cred că suntem manipulaţi noi cei din piaţă, pentru că suntem mai tineri şi prea creduli şi că sunt cu totul alte interese care mişcă lucrurile - ceva de genul «capital electoral al anumitor politicieni». Încearcă să ducă conversaţia către zona politică. Vezi pe cineva aici susţinând vreun partid? E vorba de principii, le-am spus. Nu le ascundem că suntem în Piaţa Victoriei”, au spus ei.

Bărbatul au precizat că vrea şi demisia Guvernului, pentru că, altfel în România ar fi ”un joc de ruletă rusească”, cetăţenii urmând să se teamă continuu că guvernanţii vor lua decizii împotriva lor. ”Te aştepţi la orice, oricând”, a intervenit soţia lui.

”Am vrea apoi alegeri anticipate. Ştim că e greu, că nu se poate. Prin Constituţie este aproape imposibil. Frumos ar fi să îşi dea demisia toţi. Nu am vrea să emigrăm, am vrea să schimbăm, să se întâmple cum se întâmplă în alte ţări normale şi civilizate. Avem instituţii care nu s-au schimbt din `89. CNA este o institu’ie nouă care, de fapt, nu munceşte. Eu mă duc la muncă în fiecare zi şi nu cer banii altuia. Ei sunt plătiţi din bani publcii. Ar trebui să demisioneze rapid~, a mai spus bărbatul, în timp ce fiul său dădea semne de nerăbdare.

Doi tineri filologi au spus că ar vrea şi ei alegeri anticipate, deşi li se pare utopic, şi că nu s-au gândit să emigreze, pentru că România este ţara lor.

În Piaţa Victoriei s-a aflat şi o femeie în vârstă de peste 50 de ani, fără pancarte sau tricolor, care a povestit că lucrează în domeniul curăţeniei, pentru că nu are o altă şansă în România, şi că s-a întors în ţară după ce a lucrat aproxinativ 10 ani în Madrid, ca ajutor de bucătar într-o şcoală privată. Femeia povesteşte că actualul Guvern nu ar trebui să demisioneze, ci să rămână şi să îşi îndeplinească promisiunile pentru care a fost votat. Cu emoţie în ochi, a menţionat că a fost şi la Mineriadă. 

”Vin de la serviciu. M-am grăbit şi am ajuns să protestez pentru retragerea ordonanţei. Guvernul a promis, a fost votat, trebuie să facă ce a promis. Nu cred că îşi vor îndeplini promisiunile, de asta nici nu i-am votat. Am trăit aproape 10 ani în Madrid m-am întors. Vreau să trăiesc acasă. Unul din copii a rămas acolo, celălalt este aici. I-am crescut şi educat aici. Sunt nişte oameni extraordinari, de care sunt mândră. Pentru ei sunt aici şi pentru nepoţii mei, care sper să vină. Dacă noi am eşuat acum aproape 30 de ani - atunci am fost în stradă cu un copil în căruţ şi unul de mână, am fost la Mineriadă. Dar nu am ştiut să gestionăm ce am câştigat atuni, din păcate. Măcar voi să mergeţi mai departe. Am un mare regret. Am pierdut atâţia ani. Ţara asta ar fi putut să ajungă departe, din păcate, am ajuns de unde am plecat sau aproape mai rău. Învinuiesc pe fiecare dintre noi, pentru că am ales prost. Eu am votat, pentru că oamenii au plătit cu sânge pentru ca eu să pot votat”, spune femeia, cu înflăcărare.

”Ce fac cei tineri, care au copii de crescut, şcoli de plătit, nu au o casă, au rate? Eu pot să spun că sunt unul dintre cei fericiţi. Nu vreau decât să trăiesc decent, nu vreau nici o casă cum au mare parte din cei care ne conduc, nici conturi de milioane. Vreau să îmi pot permite să plec măcar o dată pe an să îmi vizitez fata din Madrid sau să merg în concediu fie şi în România, că nu mai ţin minte de când nu am făcut o vacanţă. Spania e o ţară extraordinară şi eu îi mulţumesc pentru tot ce mi-a dat, dar aici e ţara mea, eu aici m-am născut şi aici o să mor”, îşi înceheie femeia povestea.

O altă femeie care a venit cu fiica ei în Piaţa Victoriei a povestit că lucrează în comerţ de 30 de ani, însă are un salariu de 850 de lei cu care abia reuşeşte să se întreţină, mai ales că tatăl copilei se află în Marea Britanie şi nu ajută familia financiar. Şi ea a lucrat un timp în strănătate, în Italia, dar a fost nevoită să se întoarcă, pentru că fiica ei nu s-a putut acomoda. A ales să protesteze alături de copil ”cu speranţa că se va schimba ceva”.

”Am 30 de ani de când lucrez în comerţ. Am salariu de 850 de lei şi stau şi în chirie şi cu copil. Eu am fost în Italia, un an şi opt luni. Am lucrat înt-un restaurant, eu sunt bucătăreasă de meserie, dar nu mi-am putut acomoda copilul şi m-am întors în ţară. Ei au legi pentru ei, pentru copiii lor. Aş vrea să mărească salariile, să ne dea şi nouă voie, ăstora cu salariu minim pe economie, să ne facem credite, să ne luăm şi noi o casă, că stăm cu chirii şi plătim sume exorbitante. Măcar 20.000 de lei să fie salariul minim pe economie, ca să putem trăi decent”, a spus cu deznădejde femeia, în timp ce îi rearanja fiicei sale părul prins în coadă.

Un alt bărbat, care lucrează în vânzări, aflat alături de fiul său în Piaţa Victoriei, pentru a cincea zi la rând, a spus că protestul său este o lecţie pentru toată clasa politică din România, care trebuie să ştie că cetăţenii României sunt prezenţi în ţară şi că nu se lasă păcăliţi. El a precizat că nu s-a gândit să emigreze, pentru că nu a dorit să se despartă de familie şi nu s-ar simţi bine în străinătate.

”Nu m-am gândit să emigrez, am fost unit de familia mea, de ţară. La noi sunt oamenii mult mai calzi, mai comunicativi. Suntem un popor cald, care iubeşte şi pune suflet în tot ceea ce face. Majoritatea prietenilor mei sunt bolnavi că au plecat din ţară pentru un ban. Se îmbolnăvesc sufleteşte acolo. De fiecare dată când vorbesc cu ei, spun că le e dor de ţară şi vor să se întoarcă. Nu o fac, pentru că aici sunt furaţi la tot pasul, minţiţi, nu au drepturi. Acolo au un sistem de sănătate şi de educaţie mult mai bun”, a spus bărbatul, în timp ce fiul său, în vârstă de 6 ani, legăna un balon în forma unui delfin pe care a scris cu un marker negru mesajul ”Libertate”.

Un alt cuplu de părinţi, în care tatăl lucrează în domeniul IT, iar mama în domeniul bancar, au mărturisit că nu vor să emigreze, pentru că ar fi păcat să lase România ”pe mâna hoţilor” şi că protestează pentru abrogarea ordonanţelor şi independenţa justiţiei. Cei doi au participat la manifestaţie alături de fiica lor în vârstă de doi ani şi fiul lor de câteva luni, care dormea într-un cărucior.

Un inginer aflat în faţa Guvernului alături de soţia sa, care lucrează în domeniul HR, este supărat că românii nu au ieşit în număr mare la vot pentru alegerile parlamentare. ”Trebuia lumea să iasă să voteze. Acum e prea târziu. Cerem abrogarea ordonanţei”, a punctat el.

O profesoară de pian, aflată în Piaţa Victoriei alături de soţul ei şi de fiica lor, în vârstă de doi ani şi jumătate, a spus că ar trebui să fie implementat votul electronic în România, pentru ca alegerile să ”nu mai poată fi manipulate”, iar actualul Guvern să demisioneze.

Un avocat singur, cu un tricolor mare sprijinit pe un umăr, susţine că deşi s-a gândit de mai multe ori să emigreze, a rămas în ţară, pentru familie şi pentru valorile autohtone. ”Sunt lucruri care nu se negociază – valorile astea pentru care suntem aici”, a rosteşte el, pe un ton solemn.

În Piaţa Victoriei s-au aflat şi studenţi cu pancarte cu mesaje precum: ”Drag-ne-ai fi la puşcărie” şi ”Altu' între bare”.

Două studente  îşi spun păsul. ”Au fost prea tupeişti şi prin ordonanţă efectiv şi prin modul în care au făcut-o. Întâi retragerea ordonanţei, după, demisia. Şi-au făcut legile special pentru ei şi nu e normal”, spune una dintre ele. ”Nu sunt de acord cu ce se întâmplă. Nu este normal. Vrem democraţie. Eu am 19 ani şi muncesc în call center. Şi părinţii mei muncesc. Nu mi se pare corect să avem aşa politicieni. Sunt studenţi care temină facultatea de ştiinţe politice şi ei nu au unde să lucreze”, îi ţine cealaltă isonul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.