Peste 6.000 de candidaţi au dat, duminică, examenul de intrare în rezidenţiat şi s-au luptat, timp de patru ore, pentru cele aproape 4.000 de locuri şi posturi scoase la concurs la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii. În Bucureşti, cei 2.165 de absolvenţi de medicină, medicină dentară şi farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila” au fost repartizaţi în trei centre: la Facultatea de Medicină, la Facultatea de Farmacie şi la Universitatea Româno-Americană. Emoţionaţi, nervoşi ori, dimpotrivă, siguri pe ei, candidaţii speră la un singur lucru: să treacă examenul, fie pentru a studia în continuare în România, fie pentru a pleca mai repede în străinătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Facultatea de Medicină este forfotă, iar impresiile legate de examen sunt diverse. După patru ore de scris şi concentrare maximă, la ora 14.00, viitorii medici rezidenţi ies din clădire şi respiră uşuraţi.

Câţiva trag nervoşi din ţigară şi se încruntă la telefoane. Alţii, însă, se îndreaptă glonţ spre poartă, unde mai mulţi părinţi, bunici şi prieteni stau lipiţi de poartă şi îşi lungesc gâturile, aşteptând cu sufletul la gură să li se spună cum a fost examenul.

Într-un colţ din curtea facultăţii, cinci prieteni stau în cerc. Zâmbesc şi vorbesc tare, dar nu despre examen. Nu vor să vorbească despre cele 200 de întrebări din domeniul medicinei la care au avut de răspuns în patru ore.

Dintre ei, Victor, cu mâinile în buzunare, spune că examenul nu i s-a părut greu, dar a reprezentat o provocare pentru toţi. Este sigur că va lua examenul şi vrea să fie medic neurolog în România.

Examenul de intrare în rezidenţiat/Foto: Cristina Radu
Examenul de intrare în rezidenţiat/Foto: Cristina Radu

"A fost un examen decent. Nu foarte greu, dar nu uşor, clar nu uşor. Adică a fost challenging, dar nu imposibil. Mi-a luat destul de mult să învăţ, m-am apucat în timpul verii. Voi începe rezidenţiatul aici, în România şi voi profesa aici, în neurologie”, a spus Victor.

Un alt absolvent, din acelaşi grup, susţine că nu s-a stresat prea mult cu acest examen, fiindcă nu vrea să rămână în România. El spune că a fost doar o pregătire pentru examenul de rezidenţiat din Spania.

"Eu am dat examenul ăsta doar ca antrenament, nu am de gând să rămân aici, vreau să dau rezidenţiatul în Spania. Acolo, examenul va fi mult mai greu, cu mai multe întrebări şi ţine cinci ore. Să stai patru ore concentrat la examen şi să răspunzi la atâtea întrebări te ajută mult, pentru că te solicită”, a spus tânărul.

Abia ieşită din clădire, puţin confuză, cu telefonul într-o mână şi ţigara în cealaltă, o tânără absolventă consideră că întrebările au creat o oarecare dificultate. Ia în calcul posibilitatea de a profesa în străinătate, dar nu se grăbeşte cu decizia.

"A fost greu, nu foarte greu, dar suficient cât să ne streseze şi să ne pună în dificultate, în acelaşi timp. A fost multă presiune. Nu ştiu dacă o să-l iau, dar sper că da. Aş vrea să plec în străinătate, mă gândesc la asta, dar mai e cale lungă până atunci. Lucrurile se pot schimba de la lună la lună, de la zi la zi. Voi vedea”, spune ea.

Absolvenţii ies din clădire, unul câte unul. "Ce-a fost asta, frate?! A fost super greu, super-super greu!”, se aude într-o parte. "Eu nu iau examenul ăsta”, se aude în cealaltă.

Alţii, însă, sunt mai optimişti şi nu fac mare caz de examen. Ei ştiu că dacă nu îl vor lua acum, vor încerca şi anul următor.

"E precum bacul: la un moment dat, tot o să-l iau!”, spune cineva.

Examenul de intrare în rezidenţiat/Foto: Cristina Radu
Examenul de intrare în rezidenţiat/Foto: Cristina Radu

Pe partea cealaltă a "frontierei”, părinţii, rudele şi prietenii sunt mai stresaţi şi mai emoţionaţi decât cei care au dat examenul. Unii se ţin strâns cu mâinile de barele gardului şi îi aşteaptă pe tineri.

"Sigur îl ia, sigur-sigur, nici nu concep altceva”, spune o mătuşă despre nepoata ei, frământându-şi mâinile.

"A învăţat mult, încă din vară, nici nu voia să iasă în oraş. Îi spuneam «mai ieşi şi tu cu prietenii, mai lasă cartea aia, lasă-ţi mintea să respire». Nu voia. E o fată bună şi deşteaptă, medicina are nevoie de ea”, continuă ea.

Pentru cele 3.381 de locuri şi 462 de posturi scoase la concurs, la nivel naţional, s-au înscris 6.091 de candidaţi. Peste 30 la sută dintre candidaţi au susţinut examenul în centrul universitar Bucureşti.

Dintre toţi cei care s-au încris la concurs, 4.533 au optat pentru domeniul medicină, 1.062 pentru domeniul medicină dentară şi 496 pentru farmacie.

Pentru sesiunea 2016, Ministerul Sănătăţii a majorat numărul de locuri/posturi. De asemenea, au fost introduse specialităţi noi - cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică, microbiologie clinică şi pedodonţie, iar o serie de specialităţi a căror durată a fost redusă în anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti s-au înscris 2.165 de candidaţi. Dintre aceştia, 1.610 s-au înscris pentru domeniul Medicină, 390 pentru Medicină Dentară şi 165 pentru domeniul Farmacie.

Pentru a putea participa la concursul de rezidenţiat, candidaţii au achitat o taxă de 360 lei. Cuantumul, similar cu cel din 2015, a fost stabilit prin Ordinul Ministrului Sănătăţii, o cotă de maximum 80 la sută din sumele încasate urmând să fie repartizată universităţilor de profil.

Concursul s-a derulat sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de patru ore. Pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului.

Examenul de intrare în rezidenţiat/Foto: Cristina Radu
Examenul de intrare în rezidenţiat/Foto: Cristina Radu

Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60 la sută din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu.

Ocuparea locurilor/posturilor în cele 67 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.