La a 11-a ediţie a Marşului Diversităţii, care a avut loc sâmbătă, au participat aproximativ 400 de persoane din mai multe ţări. Adunaţi la umbra copacilor din apropierea Arcului de Triumf, participanţii au fluturat steaguri multicolore, tricouri cu îndemnuri la toleranţă, umbrele şi baloane colorate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Atmosfera a fost întreţinută de un camion împodobit, din boxele căruia a răsunat muzica mixată de DJ Aerea Negrot.        
 
Sprijin pentru comunitatea LGBTI şi-au exprimat, printre alţii, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA în România, Dean Thompson şi ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brumell. 
 
Printre participanţi, a pozat intens cântăreaţa Andreea Bălan, însoţită de două dansatoare, dar şi deputatul Remus Cernea.
 
După aproximativ o oră de la momentul stabilit pentru întâlnire, coloana s-a pus în mişcare. În faţă, doi tineri purtau un banner cu mesajul "Oare Isus ar discredita?".
 Baloane, muzică, politicieni şi căldură mare la Marşul Diversităţii (Foto: INquam Photos / Octav Ganea)
Baloane, muzică, politicieni şi căldură mare la Marşul Diversităţii (Foto: INquam Photos / Octav Ganea)
 
Mulţi dintre participanţi erau liceeni sau studenţi în primii ani de facultate. S-au ferit să vorbească la microfon, dar s-au lăsat fotografiaţi şi filmaţi. Cei mai mulţi dintre ei au dansat. Printre participanţi am regăsit şi străini din Australia, Japonia, SUA, Spania sau Suedia.  
 
Au urmat câteva scurte discursuri ţinute de organizatori. Printre vorbitori s-a aflat şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru. " Îmi place să fiu alături de voi pentru că îmi place libertatea. Vă doresc să fiţi respectaţi aşa cum şi voi respectaţi pe ceilalţi", a spus Alexandru.
 
Preşedinta unei organizatii de profil din Spania a arătat că în urmă cu 40 de ani, în ţara ei, minoritarii sexuali erau bătuţi şi închişi în comisariatele poliţiei. Ea a cerut participanţilor la marş să înţeleagă că nu e nevoie de un medic pentru a fi trataţi, deoarece nu sunt bolnavi şi le-a cerut tinerilor să lupte pentru drepturile lor.
 
 "O să mă întorc la Bucureşti până când dreptul de căsătorie între persoane de acelaşi sex va fi recunoscut şi în România. Nu mai vrem să ne controleze un judecător. Sunt 2,4 milioane de români care au nevoie de o lege în acest sens, ei nu pot fi ignoraţi de politicieni", a completat activista din Spania.
 
La rândul său, Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA în România, a evocat atacul terorist din clubul de noapte gay Pulse din Orlando şi a îndemnat la solidaritate.
 
 Baloane, muzică, politicieni şi căldură mare la Marşul Diversităţii (Foto: INquam Photos / Octav Ganea)
Baloane, muzică, politicieni şi căldură mare la Marşul Diversităţii (Foto: INquam Photos / Octav Ganea)
"Au trecut aproape două săptâmâni de când circa 50 de persoane au fost omorâte în Orlando. Nu este nici pe departe suficient timp pentru a ne vindeca sau pentru a depăşi îngrozitoarele fapte ale acelei zile. Amintirea acelora pe care i-am pierdut va rămâne în minţile şi inimile celor dragi mult după ce numele ucigaşului va fi uitat. Acestor victime li s-a răpit viitorul, li s-au răpit visurile, iar contribuţia lor la societate ne-a fost răpită tuturor printr-un act odios", a spus oficialul american.
 
El a subliniat că astfel de acte de teroare îi determină pe oamenii buni să strângă rândurile.

"Am văzut acest lucru la Orlando. Şi l-am văzut în întreaga lume în multele mesaje de solidaritate pe care Statele Unite ale Americii le-au primit de la persoane din Paris, Madrid, Mexico City, Tokio, Brasilia şi Nairobi. Şi, desigur, de la Bucureşti, unde membrii comunităţii LGBTI au adus la ambasadă coroane, lumânări şi mesaje de condoleanţe şi vă mulţumim foarte mult pentru acele manifestări de solidaritate şi împărtăşim cu voi toţi acest sentiment de pierdere şi tragedie", a adăugat Dean Thompson.

Adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA în România a mai spus că o societate de succes este aceea care înţelege clar şi apreciază rolul şi contribuţia fiecăruia dintre membrii săi, indiferent de crezul, filosofia de viaţă, orientarea sexuală sau identitatea lor de gen.

"Iar astăzi, aici, la Bucureşti, mă bucur să văd o comunitate de oameni liberi, care împărtăşesc aceleaşi concepţii, comunitatea mândră LGBTI din România şi susţinătorii săi. Ştiu că vă aduceţi contribuţia la România de azi şi, mai important, la cum va arăta România de mâine. Căci viitorul poate aduce întotdeauna mai multă libertate decât prezentul. Aşadar, să colaborăm pentru a realiza acest lucru pentru că toţi trebuie să aibă posibilitatea de a fi liberi şi mândri", a încheiat Thompson.

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a arătat că un marş similar se desfăşoara, tot sâmbătă, la Londra. "Ambasada este alături de voi. Este dreptul vostru la sănătate, la învăţământ, la căsătorie", a spus Brumell.
 
A urmat la cuvânt Andreea Bălan, care a susţinut că are foarte mulţi fani printre cei din piaţă. " Este normal să fiu aici cu voi. Am venit să vă susţin. Iubirea ne uneşte. Sunt fericită că mi-am găsit fericirea. O să am în curând o fetiţă. Sunt aici să vă susţin", a transmis artista participanţilor.
 Baloane, muzică, politicieni şi căldură mare la Marşul Diversităţii (Foto: INquam Photos / Octav Ganea)
Baloane, muzică, politicieni şi căldură mare la Marşul Diversităţii (Foto: INquam Photos / Octav Ganea)
 
După un marş de aproximativ doi kilometri, coloana de oameni s-a oprit în apropierea Pieţei Victoria. Participanţii au primit sticle de apă de la organizatori şi au început să danseze în stradă. Curând, mulţimea a început să se destrame, tot mai mulţi dintre cei prezenţi s-au retras spre gurile de metrou sau la terasele din zonă.
 
Cu doar câteva ore înainte de Marşul Diversităţii, aproximativ 50 de persoane au protestat în Capitală faţă de căsătoriile gay şi posibilitatea cuplurilor de acelaşi sex de a adopta copii, cerând, printre altele, modificarea Constituţiei astfel încât la definirea familiei să fie scris că e formată dintr-un bărbat şi o femeie.
 
Protestul a început în Piaţa Victoriei şi a continuat cu un marş pe Calea Victoriei până la Patriarhia Română.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.