Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că, dacă de la 1 ianuarie anul viitor pensiile din sistemul public vor fi majorate cu 10%, România va atinge un procent de 9,2-9,3 din PIB alocat pensiilor, procent foarte apropiat de cel asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În ceea ce priveşte afirmaţiile fostului ministrul al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, conform cărora dacă pensiile se majorează cu 25%, bugetul de pensii atinge pragul stabilit prin PNRR; Budăi spune: „Dacă ar fi să-i răspund direct domnului ministru, nu ar fi un răspuns elegant şi evit să fac aşa ceva, suntem demnitari ai României şi trebuie să ne comportăm cu demnitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Muncii răspunde afirmaţiilor fostului ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea conform cărora dacă pensiile din sistemul public s-ar majora cu 25 de procente România ar atinge pragul de 9,4% din PIB asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Din respect pentru funcţia dumnealui pe care a avut-o ca şi demnitar în guvern al României, nu o să-i răspund direct dumnealui, însă o să răspund cetăţenilor, pentru că ei sunt cei care trebuie să afle adevărul. Dacă ar fi să-i răspund direct domnului ministru, nu ar fi un răspuns elegant şi evit să fac aşa ceva, suntem demnitari ai României şi trebuie să ne comportăm cu demnitate.  Eu nu vreau să-i mint pe cetăţenii români, eu pun cifrele pe masă şi vreau să vă spun că în acest moment la 9,2 spre 9,3%, aproape de 9,4 cu majorarea de 10%. Este foarte uşor să spui când nu eşti la guvernare. Eu cred că şi în opoziţie, şi în guvernare, trebuie să fii responsabil. Acum, eu apreciez că ei din opoziţie se gândesc, dar nu s-au gândit când au fost la guvernare. Nu comentez mai mult nu-mi permit să le dau speranţe seniorilor noştri pe care ulterior nu le putem îndeplini”, a declarat Marius Budăi la Prima TV sâmbătă, în emisiunea Insider Politic. 
Ministrul a ţinut să precizeze că plafonul de 9,4% din Produsul Intern Brut asumat de România pentru bugetul de pensii nu a fost asumat de un sigur om, ci de mai mulţi miniştri din cabinetul condus de Florin Cîţu, el nominalizându-i pe fostul premier, pe fostul ministru al Muncii Raluca Turcan, pe Cristian Ghinea.
„Hai, să n-o  dăm numai pe un om, că nu era ăla singur, nu era, ministrul Ghinea nu era ministru la Muncă, şi premier, şi ministrul Fondurilor... Nu! Tot guvernul are o responsabilitate, că ăla nu e PNRR-ul scris nici de PSD, nici de societatea civilă, nici de partenerii sociali, mă refer la sindicate şi patronate. Nu! E scris de guvernul trecut. Eu spun – şi o spun cu toată responsabilitatea – că este un procent al sărăciei şi al sărăciei pe 50 de ani. Dacă vă închipuiţi o asumare... pe baza căror cifre ştim noi în 2070 ce va fi de este această asumare în PNRR scrisă acolo, 2070? Adică nu că-i condamnăm la sărăcie pe actualii seniori,  ci şi pe viitoarele generaţi de seniori ai României”, mai spune Marius Budăi. 
Acesta susţine că nicio legislaţie naţională şi niciun Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu prevede plafonări ale bugetelor de pensii. Mai mult, Budăi spune că angajaţi ai Comisiei Europene l-au întrebat de ce a fost asumat procentul până în anul 2070. 
În plus, actualul deţinător al portofoliului Muncii susţine că nu a găsit, la venirea la Minister, o analiză care să fi stat la baza deciziilor sumate prin PNRR. 
„De ce să-i vrei pe cetăţenii tăi săraci? Doar dacă-i urăşti! Astfel nu-mi explic”, adaugă Budăi. 
În ceea  ce priveşte demersurile pe care promite că le va face pentru reevaluarea procentului de 9,4 din PIB pentru pensii, Budăi  spune că PSD a obţinut „susţinerea familiei social-democrate la nivel de UE pentru eliminarea acestei inepţii” şi se arată încrezător că se va renunţa la acel prag. 
„Lupt în continuare şi voi lupta pentru eliminarea acestui prag şi va fi eliminat. Cred că până în primul trimestru din 2023, până când va trebui să fie reforma din sistemul public de pensii gata. Nu este un moft, este o necesitate”, mai afirmă ministrul Muncii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.