Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic în cadrul Primăriei Capitalei a fost aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), cu 30 de voturi pentru, nouă abţineri şi niciun vot împotrivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din cadrul Primăriei Capitalei va avea ca obiect de activitate reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în Bucureşti, în contextul atenuării efectelor unui potenţial cutremur, se arată în hotărârea aprobată, joi, de CGMB.

În cadrul noii Administraţii vor fi realizate măsuri de intervenţie la construcţiile cu pericol seismic, vor fi elaborate programe de acţiuni pentru punerea în siguranţă din punct de vedere seismic a construcţiilor existente în Capitală şi vor fi monitorizate acţiunile de intervenţie pentru reducerea riscului seismic.

De asemenea, Administraţia va programa, contracta, urmări, executa, deconta şi recepţiona lucrări de intervenţii - consolidări aferente construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, în condiţiile legislaţiei, în domeniul reducerii riscului seismic al construcţiilor existente, potrivit hotărârii.

Noua structură va avea 65 de posturi, dintre care opt de conducere şi va cuprinde următoarele departamente: Serviciul pentru relaţia cu proprietarii, Serviciul tehnic, Serviciul achiziţii şi încheiere contracte, Serviciul juridic, resurse umane, securitatea muncii, având în subordine Compartimentul resurse umane, securitatea muncii, Comportimentul administrativ, registratură, Compartimentul audit public intern, Compartimentul control managerial, Serviciul financiar, contabilitate, buget, având în subordine Compartimentul rate consolidări.

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic va fi finanţată din bugetul local al Municipiului Bucureşti, din venituri proprii şi, după caz, de la bugetul de stat, potrivit hotărârârii.

Bugetul pentru acest serviciu public nu a fost stabilit încă.

În prezent, în cadrul primăriei Capitalei există Serviciul Consolidări din cadrul Direcţiei Generale Dezvoltare Investiţii - Direcţia Investiţii, cu opt posturi, care va fi desfiinţat odată cu apariţia noii administraţii.

Ciprian Ciucu (PNL) a declarat că, pentru ca instituţia nou creată să îşi poată îndeplini obiectivele, trebuie schimbată legea privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, care cere acordul tuturor proprietarilor pentru evacuarea unei clădiri cu risc seismic.

"Cu toate că mă bucur că vom avea această instituţie şi este necesară măcar să facă o evaluare mai reală a situaţiei de fapt, dacă nu vom duce legea în Parlament şi dacă nu vom comunica cu bucureştenii, cu oamenii, că trebuie să modificăm legea pentru ca această instituţie de interes public local să îşi poată îndeplini mandatul, nu vom avea rezultate. Vă rog să găsim o cale de comunicare să schimbăm şi legea în Parlament pentru ca această instituţie să îşi poată îndeplini obiectivele”, a declarat Ciprian Ciucu.

La rândul său, primarul Gabriela Firea i-a rugat pe consilierii generali să voteze proiectul de hotărâre, întrucât clădirile cu risc seismic trebuie consolidate "în regim urgent”.

"Pentru un obiectiv atât de important cum e cel al consolidării clădirilor cu risc seismic nu a existat o insituţie specializată. Soluţia pentru urgentarea consolidării clădirilor cu bulină este ca un număr de angajaţi şi un buget să se concentreze strict în regim de urgenţă pentru consolidarea acestor clădiri care sunt periculoase nu numai pentru cei care locuiesc în ele, ci şi pentru cei care, întâmplător, sunt în acea zonă, dacă are loc un cutremur. Legea trebuie să fie modificată. Legea, în forma actuală, practic, expertiza care relevă faptul că o clădire este pericol public, nu ţine loc şi de evacuare. Când o clădire este considerată pericol public, ea este evacuată în regim de urgenţă şi consolidată de către primărie, de cele mai multe ori cu ajutor guvernamental. De aceea am propus înfiinţarea acestei administraţii şi nu e o cheltuială de prisos, pentru că această cheltuială salvează vieţi. Trebuie să consolidăm aceste clădiri în regim urgent. Deci vă rog, votaţi acest proiect de hotărâre”, a declarat Gabriela Firea, înainte de aprobarea proiectului.

Potrivit ultimelor date privind imobilele expertizate tehnic din punct de vedere seismic, actualizate de Primăria Capitalei în 9 septembrie, în Bucureşti sunt foarte multe imobile care necesită lucrări ample de consolidare, 173 fiind cu risc seismic extrem de ridicat, încadrate în clasa I, alte 183 fiind catalogate drept "pericol public”.

Situaţii prezentate recent de Ministerul Dezvoltării indică faptul că în Bucureşti, un eventual cutremur ar avea efect foarte puternic în zonele Otopeni, Băneasa, Casa Presei şi Pantelimon, puternic în zonele Panduri, Militari, Dumul Sării, mediu în zonele Titulescu, Bălcescu, Balta Albă şi Gemeni, iar un efect scăzut s-ar înregistra în zonele Dâmboviţa, Metalurgiei şi IMGB.

Vulnerabilitatea Bucureştiului în cazul unui seism este dată de "fondul construit vechi, din zona centrală", dar şi de "condiţiile locale de teren, caracterizate prin prezenţa unor straturi argiloase groase, care favorizează perioade predominante lungi ale mişcării terenului, la magnitudini mari şi medii".

Un alt motiv este acela că "perioada proprie de vibraţie, de 1,4 - 1,7 secunde, caracteristică clădirilor înalte, construite cu precădere în perioada interbelică corespunde de regulă perioadei de vibraţie indusă de cutremurele puternice din sursa Vrancea, moment în care se produce fenomenul de rezonanţă, cu efect distrugător, de prăbuşire, a clădirilor care fac parte din fondul construit vechi", potrivit studiilor realizate de Ministerul Dezvoltării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.