Raportul prezentat public, marţi, de Salvamont România arată că, în anul 2021, s-a înregistrat un ”record nedorit” în ceea ce priveşte numărul de intervenţii la care au participat salvatorii montani din întreaga ţară. Astfel, conform statisticilor, structurile Salvamont au intervenit la 7.148 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost primit sprijin 8.265 de persoane. Gradul de răspuns la intervenţiile la care au fost solicitaţi salvatorii montani a fost, şi anul acesta, de sută la sută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În perioada de referinţă serviciile publice judeţene şi locale Salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 450 – 600 de salvamontişti, zilnic, în cele cca 140 de baze şi posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi pe traseele turistice alpine, structurile  Salvamont fiind solicitate să intervină la 7.148 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 8.265  de persoane. În sezonul de iarnă au avut loc un număr de 5.145 intervenţii, dintre care, 4.030 de intervenţii s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 1.082 acţiuni au avut loc în restul zonei montane, iar 33 de intervenţii în afara zonei montane la care salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină  cu mijloacele şi tehnicile lor specifice pentru soluţionarea cazurilor respective. În sezonul de vară au avut loc un număr de 2.003 intervenţii, dintre care, 1.807 intervenţii s-au derulat în zona montană, iar 32 de intervenţii în zona submontană”, se arată în Raportul de activitate pentru anul 2021 făcut public, marţi, de Salvamont România. 
 
Salvamontiştii anunţă că a fost un ”record” nedorit, respectiv cel mai mare număr de acţiuni înregistrate pe parcusul unui an în istoria salvării montane din România.
 
Conform sursei citate, structurile Salvamont au intervenit la toate evenimentele la care au fost solicitate, fie că au fost în zona montană sau în afara acesteia. 
 
În urma accidentelor produse pe munte, 2.874 de persoane au fost predate serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, pentru a fi duse la spital. În 64 de cazuri vbictimele accidentelor au fost transportate la unităţile medicale cu ambulanţele Salvamont, 59 de cazuri au fost salvate cu ajutorul  elicopterelor SMURD-IGAV, iar în 52  de cazuri trupurile neînsufleţite recuperate de salvatori au fost predate Serviciului de Medicină Legală.
 
Salvamontiştii au continuat activitatea de formare şi perfecţionare profesională. Anul trecut au susţinut examenul de atestare ca salvator montan 48 de cursanţi şi şi-au susţinut examenul de reatestare profesională, obligatoriu la fiecare trei ani, un număr de  446 salvatori montani.
A continuat şi pregătirea unităţilor canine Salvamont, fiind organizate două stagii de formare şi evaluare pe plan naţional şi fiind brevetate două noi unităţi de intervenţie şi reatestate 18 tandemuri câine - salvator montan. 
 
”În acest moment, la nivel naţional, sunt operaţionale 20 unităţi canine de intervenţie ce activează în structuri Salvamont din 12 judeţe. În anul 2021 unităţile canine Salvamont au participat la 68 de intervenţii de căutare salvare pe timp de iarnă şi de vară, ceea ce înseamnă, practic, mai mult decât dublarea intervenţiilor din anul 2020 acest lucru datorându-se conştientizării existenţei şi eficienţei acestui tip de intervenţie în cazul rătăciţilor şi dispăruţilor”, menţionează raportul Salvamont.
 
De asemenea, anul trecut Salvamont România a aderat şi a fost acceptat ca membru cu drepturi depline în cea mai mare asociaţie internaţională a salvatorilor cu ajutorul dronelor. 
 
”Trebuie menţionat că în activitatea derulată, echipele Salvamont, nu au solicitat sprijin şi au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse de sprijin, exceptând pe cele de preluare pentru transport al accidentaţilor către unităţile medicale, ambulanţe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relaţiei de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne”, precizează sursa citată.
 
În România funcţionează, la nivelul a 24 de judeţe, 74 de formaţii Salvamont în cadrul a 42 de structuri judeţene sau locale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.