Noul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, afirmă că şi-a propus ca în mandatul său "să scoată subiectul pensiilor din logica politică şi politicianistă”. Întrebată dacă vor creşte pensiile în cursul acestui an, Turcan spune că pensiile vor fi indexate "cel puţin cu rata inflaţiei, cum este şi firesc, de altfel”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În 2021, am discutat cu primul ministru, şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021”, a declarat Raluca Turcan, marţi seară, la Digi 24. 
 
Ea a explicat că cei mai mari contestatari ai PNL şi cei care au făcut cele mai multe "atacuri” pe acest subiect sunt "cei din PSD”, ea arătând că social-democraţii "niciodată nu au conceput” că majorarea pensiilor cu 40% poate fi suportată. 
 
Turcan a afirmat că Legea 127 care ar urma să ducă la o creştere de 40% a pensiilor a fost publicată în Momitorul Oficial în 11 iulie 2019, însă pentru ca pensiile să poată fi recalculate şi implicit majorate ar fi fost nevoie de un ordin al ministrului Muncii, care să fie elaborat în 90 de zile începând din 11 iunie 2019 şi care să stabilească o evidenţiere a tuturor pensiilor astfel încât acestea să intre în procesul de recalculare. 
 
"De la 11 iunie cu 90 de zile în plus ar fi însemnat 11 octombrie 2019, adică în timp ce PSD-ul era la guvernare, prim ministru era doamna Dăncilă, nici măcar nu-şi imaginau că Guvernul va fi demis. Asta înseamnă că inclusiv în logica PSD-ului - cei care îi întărâtă în momentul de faţă pe pensionari, şi dacă vă uitaţi, pe toate ecranele spun cum ei vor binele pensionarilor şi alţii vor răul pensionarilor -  niciodată nu au conceput că această majorare poate fi suportată, mai ales că impactul este de 138 de miliarde de lei dacă ar fi să facem această majorare cu 40%”, a menţionat Raluca Turcan.
 
Aceasta a subliniat că ţine, ca ministru al Muncii, la ideea de echitate şi că şi-a propus elaborarea unei noi legi a pensiilor care să ţină cont de acest principiu şi de cel al contributivităţii.
 
În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, ministrul Muncii a spus că, în loc să se discute despre creşterea vârstei de pensionare, doreşte să deschidă "discuţii ample” despre dezvoltarea sistemului de pensii alternative, ea precizând că Guvernul doreşte creşterea contributivităţii la  Pilonul 2.
 
Turcan a mai declarat că miercuri, în şedinţa de Guvern va fi adoptată o Hotărâre privind indexarea cu 3,1% a valorii salariului minim, respectiv 70 de lei brut.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.