Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat, chestionat joi despre moţiune simplă a USR şi partidului Forţa Dreptei împotriva sa cât şi faptul că USR îi reproşează că nu a elaborat normele de aplicare ale legii de combatare a infecţiilor nosocomiale, că este „o acuză demagogică a unor oameni care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă, şi atunci când altcineva le rezolvă problemele, îl critică”. Social-democratul a explicat că a găsit la minister o lege care a avut nevoie de modificări şi a elaborat normele aplicării acestui act normativ, Strategia Naţională de Acţiuni în acest sens, în premieră, cât şi ghidurile pentru toate specialităţile implicate în controlul infecţiilor. „În condiţiile în care ei sunt cei care au iniţiat şi au dus la aprobarea acestei legi, trebuiau să facă normele. Au fost şase luni acolo. De ce nu le-au făcut?”, se mai întreabă Rafila.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu nu vreau să mai comentez apropo de această demagogie repetată şi adusă la rang de comportament  cotidiana de colegii de la USR, care de fapt nu se comportă responsabili şi ca nişte parlamentari care ar trebui să încerce să soluţioneze problemele. Ştiţi ce se întâmplă? În condiţiile în care ei sunt cei care au iniţiat şi au dus la aprobarea acestei legi, trebuiau să facă normele. Au fost şase luni acolo. De ce nu le-au făcut? În anul 2021. Din momentul aprobării legii până în momentul în care ei au plecat de la Ministerul Sănătăţii au trecut mai mult de şase luni. Dacă legea era aplicabilă, atunci trebuiau să facă normele în acea perioadă”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat joi la Europa FM despre faptul că moţiunea simplă a USR şi Forţa Dreptei include inclusiv acuzaţii potrivit cărora nu a elaborat normele de aplicare ale legii privind combaterea infecţiilor nosocomiale.

Ministrul Sănătăţii a precizată că a găsit la minister o lege care avea nevoie de modificări şi a făcut toate normele de aplicare ale acestui act normativ, cât şi Planul Naţional de Acţiuni şi ghidurile pentru toate specialităţile implicate în controlul infecţiilor.

„Noi am găsit o lege care avea nevoie de modificări. Am făcut toate normele pentru aplicarea acestei legi. E pentru prima dată în România când am făcut cadrul strategic – Planul Naţional de Acţiuni, ghidurile pentru toate specialităţile care sunt implicate în controlul infecţiilor şi am adoptat toată legislaţia care face această lege aplicabilă. Au intrat în vigoare. Astea sunt aprobate, se regăsesc aprobate de Guvern, fie se regăsesc pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi al Institutului Naţional de Sănătate Publică şi aceste metodologii din domeniul diagnosticului microbiologic, supravegherii infecţiilor şi respectiv modului de prescriere de antibiotice sunt funcţionale”, a explicat Rafila.

În plus, a continuat ministrul PSD, a modificat şi ordinul care prevede ca spitalele să aibă compartimente şi laboratoare de microbiologie fără de care nu ar putea fi controlate infecţiile.

„Mai mult, noi am modificat şi ordinul care prevede ca spitalele să aibă compartimente sau laboratoare de microbiologie, pentru că fără să ai un laborator specializat nu ai cum să faci controlul infecţiilor. Ori toate lucrurile acestea sunt funcţionale în momentul de faţă. Din nou este o acuză demagogică a unor oameni care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă, şi atunci când altcineva le rezolvă problemele, îl critică. Este o practică distructivă care nu are nimic de a face cu o construcţie sănătoasă în domeniul sanitar”, a concluzionat ministrul Rafila.

Deputaţii ai USR şi ai partidului Forţa Dreptei au depus, miercuri, o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat deputatul Adrian Weiner. Moţiunea simplă va fi citită în plenul de luni, ora 16.00, al Camerei Deputaţilor, iar votul va fi dat în plenul de miercuri.

„Marele specialist” Rafila a făcut ţăndări Planul Naţional de Combatere a Cancerului, fără niciun fel de empatie şi consideraţie pentru pacienţii oncologici. Şi-a dovedit nepăsarea totală faţă de sănătatea românilor şi prin refuzul de a elabora, timp de aproape doi ani, normele de aplicare a legii „Stop nosocomiale!”, mai spune USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.