Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri, că unele spitale mici, preluate în 2009 de autorităţile locale, cum este cel din Urziceni, unde o femeie a născut în faţa unităţii medicale, pot fi transformate în ambulatorii sau unităţi medicale care pot oferi spitalizare de zi. Rafila afirmă că nu doreşte închiderea unităţilor, dar acestea trebuie să ofere servicii medicale comunităţilor din care fac parte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să spunem adevărul. Aceste spitale au ajuns la autorităţile locale în 2009, în urmă cu 14 ani. Când şi-au asumat să le ia în proprietate, nu şi-au asumat doar proprietatea spitalului, ci şi faptul că vor organiza activitatea în aşa fel încât să aibă servicii medicale comunităţile de care răspund. Ministerul Sănătăţii are un cadru legislativ, putem să facem evaluări împreună cu CNAS pentru că acolo există evidenţa serviciilor de sănătate pe care le prestează aceste spitale”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a explicat că la Urziceni, unde o femeie a născut în faţa spitalului, structura unităţii medicale nu coincide cu serviciile medicale oferite pacienţilor.

”Am făcut o evaluare şi aţi văzut că structura spitalului e una, serviciile medicale e alta. Trebuie să găsim un mecanism în care să existe şi responsabilitatea proprietarului, încât să regândim... şi vreau să fie foarte clar, nu vrem să închidem spitale, dar să reconverteşti spitale în unităţi medicale care oferă servicii medicale, de exemplu, ambulatorii sau spitalizări de zi este cu totul şi cu totul altceva. Până la urmă eu cred că cetăţenii din Urziceni au nevoie de servicii medicale. Am văzut ce le oferă spitalul. Dacă acolo se poate dezvolta, pentru că au echipamente, au oameni care ar putea să lucreze acolo, să zicem în  două ture şi să ofere investigaţii medicale, diagnostic şi tratament”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila a precizat, de asemenea, că prin PNRR va fi creată o reţea de ambulatorii de specialitate.

”Noi am început în PNRR să facem o reţea naţională de ambulatorii de specialitate. Nu ne împiedică nimeni şi nu îi împiedică nimeni pe primari, pe preşedinţii CJ  să lucărm împreună pentru a găsi o soluie corectă de furnizare a serviciilor medicale, în sistem ambulatoriu, pentru că ăsta va fi viitorul (...) Cred că oamenii, şi oamenii din Urziceni, au nevoie de servicii medicale, nu de un loc unde să se ducă să nu găsească pe nimeni (...) Nu închidem spitale, ci trebuie să găsim soluţia pentru servicii”, a mai spus Rafila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.