Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila consideră că o direcţie de sănătate publică ar trebui condusă de un medic aşa cum o direcţie agricolă este condusă de un agronom, iar una sanitar veterinară de un veterinar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafila a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că până în urma cu zece ani doar un medic putea fi director unei direcţii de sănătate publică, dar de atunci lucrurile s-au schimbat. 

„Iniţial, până prin 2012 – 2014 nu puteai să fii directorul unui direcţii de sănătate publică decât dacă erai medic. Ulterior s-a extins. Au putut să fie jurişti şi economişti. Acum se lucrează la o lege în care pot fi directori la direcţiile de sănătate publică oameni având orice fel de specialitate, având studii superioare. Eu cred că aşa cum o direcţie agricolă trebuie condusă de un agronom, o direcţie sanitar veterinară de un veterinar cred că şi o direcţie de sănătate publică ar trebui condusă de un medic. Nu avem însă posibilitatea aceasta să aducem medici pentru că directorul direcţiei de sănătate publică e funcţionar public şi orice medic îşi va face profesiunea, va câştiga mult mai mult ca şi salariu decât ca director de instituţie descentralizată a Ministerului Sănătăţii”, a transmis Rafila. 
 
El consideră că trebuie dacă se va ajunge ca o persoană cu orice profesie să conducă o direcţie de sănătate publică e posibil ca în cazul unor situaţii complicate cum a fost pandemia performanţa să fie diferită. 
 
„Aici avem o problemă sistemică pe care trebuie cumva să o abordăm, acest statut de funcţionar public este important, ai putere publică, dar pe de altă parte trebuie să găsim şi soluţia ca acela care face o activitate de sănătate publică, deci este totuşi o activitate medicală să poată să fie recunoscut şi plătit ca medic şi dacă vom accepta orice profesiune care poate să conducă o direcţie de sănătate publică să nu ne aşteptăm ca în cazul unor situaţii complicate, cum a fost pandemia, performanţa va fi diferită”, a explicat ministrul Sănătăţii.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.