Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marţi, în cadrul dezbaterii Conferinţa internaţionale „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”, despre ambulanţele în care nu se poartă centura de siguranţă, că este vorba de comportament, şi ”în toată societatea este această respingere a unor reguli şi bravura că noi nu o păţim”. ”Eu nu am nevoie de eroi morţi în drum aspre intervenţie”, a spus el, arătând că din cauza controalelor efectuate de DSU, împreună cu Poliţia, privind respectarea acestor reguli, au fost criticaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful DSU a afirmat că prevenirea este la mai multe niveluri. ”Cel mai bine este când reuşim să prevenim accidentele. Prevenirea o face Poliţia, să educe populaţia, să o facă să înţeleagă, prin cursuri, prin mecanisme, cum să nu ajungă victima unui accident şi palierul intervenţiei, care este al DSU”, a sous Raed Arafat, precizând, că, de când s-a înfiinţat, are un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. 

”Mai e un nivel al prevenţie, al decesului şi al impactului şi invalidităţii, la cei care se accidentează, printr-un sistem de intervenţie, de urgenţă, adecvat”, a spus Arafat.  ”Intervenţiile la victime ale accidentelor rutiere,  la nivelul SMURD, în 2018 erau 17.387 de intervenţii, 2021 au ajuns la 23.191 de intervenţii”, a explicat şeful DSU. 

Secretarul de stat în MAI a prezentat mai multe filmuleţe cu controale făcute de DSU la Ambulanţele aflate în trafic, pentru a verifica dacă acestea folosesc centurile de siguranţă. 

”E vorba de comportament, în toată societatea este această respingere a unor reguli şi bravura că noi nu o păţim. De ce să punem centura? Ne deranjează la burtă, nu punem centura, suntem mai deştepţi”, a comentat el. 

El s-a referit şi la scutirea purtării centurii de către gravide. ”O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură”, a spus el. 

Potrivit lui Arafat, DSU a acţionat mult pe control preventiv, cu Poliţia, iar amenda este de 2.000 de lei, pentru şeful echipajului, în cazul în care se descoperă că nu sunt purtate centurile atât de către echipaj cât şi de către pacienţi. ”Pentru asta urlă lumea că DSU nu trebuie să controleze, pentru că facem aşa ceva. Am avut multe accidente, până să vedem că aceasta este realitatea” a spus el, precizând că aceste acţiuni de control sunt importante deşi au fost criticaţi pentru ele. 

”Pentru mine e foarte ciudat ca salvatorii să nu înţelegeagă de ce să nu poarte centura. (..) Eu nu am nevoie de eroi morţi în drum spre intervenţie, am nevoie de eroi care să ajungă la intervenţie”, a mai declarat Raed Arafat. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.